Da li je zdravo ujutru piti voćni sok?

Naučnici su ustanovili da učestala konzumacija voćnih sokova povećava rizik od nastanka bolesti srca i moždanog udara.

voćso

Naučnici iz Australije su sproveli ovo istraživanje kako bi ustanovili da li mogu prirodni voćni sokovi poboljšati ili pogoršati zdravlje. Iako su prirodni voćni sokovi uvek bolji izbor od veštački zaslađenih i gaziranih sokova, ponekad su štetni.

Za razliku od samog voća, sokovi neće dati osećaj sitosti jer ne sadrže vlakna. Stoga je jako jednostavno uneti veći broj kalorija nego kada jedete celovito sveže voće.

U istraživanju je učestvovalo 160 zdravih odraslih osoba.Učesnici su trebali ispuniti upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim prehrambenim navikama. Naučnici su potom učesnicima merili  krvni pritisak.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje su svakodnevno konzumirale voćni sok imaju veći rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, u odnosu na svoje vršnjake koji su voćni sok pili povremeno ili retko.

Ali, rezultate istraživanja još uvek ne trebamo uzimati u obzir kod uvođenja zdravih prehrambenih navika jer je uzorak učesnika bio mali i naučnici nisu u obzir uzeli druge faktore, osim prehrambenih navika.

Ipak, trebate shvatiti da voćni sokovi takođe sadrže kalorije. Oko 250ml soka od pomorandže sadrži 80 kalorija. Uz te kalorije ne dolaze spojevi koji nas čine sitima, kao što je to kod celovitog voća pa je gotovo uvek bolji izbor preskočiti sokove.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...