[Valid RSS]
Generic filters
Exact matches only

Da li je zdravo jesti jaja svaki dan?

Stara narodna poslovica kaže “svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!” Otkada su počela naučna istraživanja jaja, prehrambene tablice o njihovim nutritivnim vrednostima su se stalno menjale.

jaj

Naime, dugo se verovalo da jaja povisuju holesterol. Ipak, pobijene su sve pređašnje tvrdnje i jaje je okarakterisano kao zdrava namirnica koju možete konzumirati svaki dan!

Jaje je velik izvor proteina, 6 grama po jednom jajetu. Mnoštvom vitamina i minerala može nas opskrbiti jedno jaje. Vitamini A, svi vitamini B grupe uključujući vitamin B12 koji je bitan za energiju te vitamine D, K i E, svi oni nalaze se u jajetu.

Izvor je folne kiseline i riboflavina, a od minerala prevladavaju gvožđe, kalcijum i cink. Sadrži važne aminokiseline te je izvor kolina koji kod žena snizuje rizik od raka dojke. Bogatstvo antioksidansa, zeaksantin i lutein sprečavaju rizik od degenerativnih bolesti oka. Poboljšavaju pamćenje i razvijaju mozak.

Proteini u jaju daju nam sitost u prvoj polovici dana pa bi bilo dobro jaja jesti za doručak. Konzumacijom jaja ujutru duže ćete ostati siti i neće se dogoditi pad energije. Tako telo neće imati potrebu za lošim ugljenim hidratima. Uz sve to, jaja su lako probavljiva.

Namirnica su koja je relativno jeftina pa su dostupna svima. Možete kombinovati jaje na oko, tvrdo kuvano ili kajganu, a možete ga dodati i u salatu.

Istraživanja kažu da jaja danas sadrže puno manje kalorija i spadaju u niskokaloričnu hranu. Upravo radi toga idealna su za sve koji su na dijeti i žele smršati. Konzumiranjem jaja ujutru sprečit ćete gojenje.

Iako su se jedno vreme izbegavala jer smo bili uvereni da imaju puno holesterola, danas ga jaja sadrže i do 14 % manje. Nivo vitamina D veća je i do 50 posto. Tako danas vidimo kako smo dugo živeli u zabludi nepotrebno imajući strah od jaja potpuno ih isključujući iz ishrane ili konzumirajući ih 1-2 puta nedeljno.

Ako već niste, uvrstite ponovo jaja u svakodnevnu ishranu i bez straha ih konzumirajte svaki dan! Jaje je čudotvorna namirnica visoke vrednosti. Sadrži samo 70 kalorija pa je i idealni saveznik u održavanju idealne linije.

Komentari
Loading...