Da li je preporučljivo konzumiranje đumbira u trudnoći?

Đumbir se sve više upotrebljava kao terapija u trudnoći koju prate mučnina i povraćanje.

e 1

 

Istraživanja su pokazala da je đumbir siguran i učinkovit tretman za jutarnje mučnine. Ali nije sigurno kolika je količina primerena, koje su posledice prekomerne doze i kakve su moguće interakcije s drugim lekovima.

Sveži đumbir je siguran, ali treba pripaziti na veliki unos pripravaka s đumbirovim suvim korenom. Obzirom na to da se đumbir najčešće konzumira kao začin ili u obliku čaja, rizik da ćete ga uneti u organizam u preteranim količinama nije velik.

Nemojte uzimati dodatke ishrani od sušenog đumbira bez konsultovanja sa vašim lekarom, pošto veće koncentracije mogu povećati rizik od pobačaja. Posebno oprezni trebate biti u prvom tromesečju kada se javlja jutarnja mučnina i slabost. Možete uzimati oko jedan gram korena dnevno u dve do četiri podeljene doze.

Koje žene ne bi trebale uzimati đumbir tokom trudnoće?

Razlozi zbog kojih bi ipak trebali izbegavati đumbir za vreme trudnoće odnose se najviše na dodatne lekove koji su vam propisani i njihove moguće interakcije s đumbirovim pripravcima. Posebno je opasno ako je reč o lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi ili onima koji snizuju krvni pritisak.

Savetuje se da žene koje su već imale pobačaj, vaginalno krvarenje, poremećaj zgrušavanja krvi ili koje često osećaju vrtoglavicu u trudnoći ne koriste đumbir. Takođe, on snižava šećer u krvi pa bi ga trebale izbegavati i dijabetičarke.

Razlozi zašto TREBA jesti đumbir tokom trudnoće

Đumbir nije samo sredstvo za olakšavanje jutarnjih mučnina. Nekoliko je razloga zbog kojih bi trebali ubaciti đumbir u svoju trudničku ishranu.

  • Đumbir podstiče protok krvi u vašem telu i time pospešuje opskrbu vašeg nerođenog deteta krvlju i materijama koje ona prenosi.
  • Kontroliše nivo holesterola i time smanjuje rizik od visokog nivoa holesterola tokom trudnoće.
  • Jača imuni sistem
  • On ima ključnu ulogu u održavanju nivoa glukoze u krvi. Time čuva majku i pomaže detu da se zdravo razvija.
  • Opušta mišiće i leči iscrpljenost i umor.
  • Leči žgaravice koje su povezane s trudnoćom.
  • Sprečava nadimanje
  • Đumbir je prirodno protivupalno sredstvo te smanjuje upale i oticanje tokom trudnoće.
  • Jača libido i zagreva telo.
  • Poboljšava opskrbu vitaminom C i gvožđem te time podržava vaš i imuni sistem vašeg nerođenog deteta, a smanjuje rizik od urođenih poremećaja.

Iz istih razloga đumbir je poželjan dodatak ishrani i za vrijeme dojenja. Naravno, takođe u malim količinama.

Napomena:

Kako bi odabrali količinu i način unosa, koji je primeren vašem zdravstvenom stanju, najpre se konsultujte sa svojim lekarom.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...