Da li je opasnija slaba kondicija ili višak kilograma?

Višak kilograma i manjak fizičke aktivnosti će sigurno skratiti vaš životni vek, ali šta je opasnije?

kpš

Fizička aktivnost na različite načine pozitivno deluje na zdravlje. Ona reguliše nivo krvnog pritiska, reguliše razgradnju glukoze, osetljivost tela na insulin i reguliše nivo holesterola. Drugim rečima, fizička aktivnost će pozitivno delovati na vaše zdravlje, bez obzira na telesnu težinu.

Novo istraživanje je pokazalo da manjak fizičke aktivnosti uzrokuje čak dvostruko više slučajeva smrti, u odnosu na višak kilograma.

Naučnici iz Velike Britanije sproveli su istraživanje, u kom je učestvovalo 330000 muškaraca i žena. Istraživanje je trajalo oko 12 godina, a u tom periodu naučnici su učesnicima redovno merili indeks telesne mase, obim struka, nivo fizičke aktivnosti i analizirali celokupno zdravstveno stanje.

Rezultati su pokazali da veći rizik od nastanka prevremene smrti imaju osobe, koje nisu fizički aktivne, nego one, čiji je indeks telesne mase veći od 30. Takođe, naučnici su ustanovili da je dovoljno 20 minuta dnevno šetati da bi se rizik od nastanka prevremene smrti smanjio za 30%, nezavisno o telesnoj težini.

Muškarci posebno trebaju biti oprezni, ističu naučnici. Muškarci obično imaju kraći životni vek i veći obim struka. Upravo zbog toga je za njih važno da u što ranijoj dobi počnu vežbati svakodnevno.

Komentari
Loading...