Generic filters
Exact matches only

Da li je mleko zaista zdravo za kosti?

Mleko se često povezuje s jakim i zdravim kostima, s toga lekari već duži period preporučuju svakom starijem od osam godina bar tri šoljice mlečnih proizvoda dnevno. Ali tokom godina naučnici su pronašli određene nedoslednosti u vezi između mleka i zdravlja kostiju. Stoga se nameće pitanje pomaže li  uopšte mleko u jačanju kostiju.

čaša

Jedan od glavnih sastojaka za zdrave kosti je kalcijum, mineral koji pruža strukturnu snagu kostima i zubima te pomaže telu pri obavljanju brojnih drugih funkcija, kao što je prenošenje nervnih impulsa. Telo normalno kalcijum dobija iz hrane, ali ako to nije moguće, doći će do povlačenja kalcijuma iz kostiju, čineći ih slabijim.

Zbog toga se za osteoporozu preporučuje između 1.000 i 1.200 miligrama kalcijuma dnevno. Mleko i mlečni proizvodi dobar su izvor kalcijuma. U principu svaka porcija mlečnih proizvoda – jedna šoljica mleka, čaša jogurta, komadić sira – sadrži oko 300 mg kalcijuma. To  znači da konzumiranjem svega tri porcije mlečnih proizvoda možete dobiti potrebnu dnevnu dozu kalcijuma.

Poslednjih nekoliko godina neki naučnici tvrde da mleko može uzrokovati gubitak kalcijuma iz kostiju. Ova teorija tvrdi kako probavljanje mleka ostavlja ‘kisele ostatke’ koji čine urin, a time i celo telo, kiselijim. Telo povlači alkalne minerale, kao što je kalcijum, iz kostiju.

Neki stručnjaci takođerističu kako su prelomi kostiju češći u zemljama koje konzumiraju najviše mlečnih proizvoda. Ali istraživanje iz 2011. godine naglašava kako su za zdravlje kostiju važni brojni faktori, poput fizičke aktivnosti, genetike i težine. Zaista, stopa loma kostiju viša je u razvijenim zemljama, što ipak može biti uzrokovano sedilačkim načinom života i nedostatkom kretanja, a ne potrošnje mleka.

Tokom godina, istraživanja su napredovala  po pitanju delovanja mleka na kosti. Nedavno istraživanje pokazalo je kako su starije osobe koje su kao tinejdžeri pile puno mleka zapravo imale povećani rizik od frakture kuka. Drugo istraživanje, međutim, pokazalo je kako konzumacija mleka i jogurta rezultira većom gustoćom koštane srži u kuku. Sve u svemu, većina istraživanja ukazuje na to da mlečni proizvodi imaju neke pozitivne učinke na zdravlje kostiju, delomično i zbog hranjivih materija koje se nalaze u njemu.

‘U pogledu rasta i zdravlja kostiju, potrebna je određena količina proteina, kalijuma, kalcijuma i drugih hranjivih materija. Hrana koja sadrži najuravnoteženiju količinu tih materija je mleko i mlečni proizvodi.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...