Generic filters
Exact matches only

Da li je masna hrana uzrok obolevanja od dijabetesa

Istraživački tim na čelu sa Džimom Martijem sa Medicinskog istraživačkog instituta Senford-Bernam je otkrio mehanizam koji objašnjava vezu masne hrane i dijabetesa, piše The Daily Mail.

jj

Kako se pokazalo, masne namirnice utiču na genetički okidač, koji može da provocira razvitak dijabetesa. Proučavanje ovog biološkog mehanizma daje mogućnost pronalaženja novih metoda lečenja ove teške hronične bolesti. Za analizu veze masne hrane i šećerne bolesti korišćeni su ljudi i miševi. Istraživači su ustanovili da visok nivo masti uništava dva ključna proteina, koja aktiviraju i deaktiviraju gene.

To su transkripcioni faktori FOXA2 i HNF1A. Oni aktiviraju enzim pankreasa (gušterače) koji sprečava nastanak šećerne bolesti. Kada protein prestane da radi i enzim ne radi. Ovo, zauzvrat, smanjuje broj beta ćelija koje proizvode inzulin i dovodi do povećanja nivo šećera u krvi. Bez navedenog mehanizma nemoguće je regulisnje glukoze u krvi.

Naučnici sugerišu korišćenje genetske terapije, koja utiče na beta ćelije ili korišćenje lekova koji utiču na faktore FOXA2 i HNF1A. Prema tome održanje enzimske funkcije blokira nastanak dijabeta, što je potvrđeno na gojaznim miševima.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...