Da li će nova pilula spasiti živote hiljada žena?

U Velikoj Britaniji trenutno se testira pilula koja blokira proizvodnju estrogena, koji se u kombinaciji sa rakom dojke, ponaša kao gorivo kancera. Ova tableta mogla bi da spasi i produži život mnogim ženama, a očekuje se da će na tržištu biti dostupna za tri godine.

rak-pluca-rak-dojke-srbija-smrtnost-1363208003-282177

U dve trećine slučajeva, rak dojke hrani se estrogenom, a novi lek trebalo bi da blokira njegovu proizvodnju i na taj način uspori razvoj kancera. Profesor Kerlo Palmeri, koji vodi tim istraživača zaduženih za ove pilule, kaže da bi lek, ako se pokaže efikasnim, mogao da bude na tržištu u roku od tri godine.

– Većini rakova dojke za rast je neophodan estrogen, koji telo proizvodi na dva načina. Trenutno postoji način da se blokira samo jedno mesto u telu koje proizvodi estreogen, a mi se nadamo da će novi lek uspeti da blokira i drugog proizvođača ovog hormona- kaže profesor Palmeri.
Nakon inicijalnih testova, rezultati obećavaju, a sada je regrutovano 27 žena koje će učestvovati u daljem ispitivanju.

Mari Smit je 67- godišnjakinja, koja je u septembru postala prva pacijentkinja koja je uzela učešće u testiranju ovog leka, koji prima uz standardnu hormonsku terapiju koja je uobičajna u slučajevima raka dojke.

– U januaru sam saznala da mi se nakon devet godina i masektomije povratio rak dojke. Bila sam šokirana, ali sam uvek imala puno poverenje u svoje lekare i znala sam da rade sve što mogu. Na nesreću, moj rak nije izlečiv, može samo da se tretira terapijama kako bi se smanjili njegovi efekti. Kada sam saznala da je rak postao agresivniji, upućena sam na profesora Palmerija, koji me je upoznao sa istraživanjem. Odmah sam znala da želim da učestvujem u ovom istraživanju, jer imama male unučiće i želim da ostanem uz njih što je duže moguće- kaže Mari Smit.

Ona kaže i da iako je kratko deo ovog novog projekta, veruje u pozitivan rezultat, a ako se na pregledu pokaže da se rak bar malo smanjio, biće presrećna.

Izvor:V. Pruginić (žENA)

Komentari
Loading...