Čvorići na dojkama – šta je normalno, a šta ne?

Više od 50% žena povremeno ima čvoriće na dojkama. Dojke takođe mogu postati bolne i natečene. Dobra vest je da čak 9 od 10 čvorića nisu rak dojke, već samo benigne izrasline.

čvor

Veći broj čvorića na obema dojkama

Veći broj čvorića koje se javljaju oko bradavica, spoljnog ili gornjeg dela dojki su najčešće znak fibrocistične bolesti dojke. Ovo stanje karakteriše veći broj čvorića.

Posavetujte se sa lekarom ili ginekologom jer fibrocistična bolest dojki povećava rizik od nastanka raka dojki. Kod bilo kakvih promena, odmah se obratite lekaru.

Osetljive dojke s čvorićima

Osetljive dojke s čvorićima su normalna pojava 14 dana od početka menstrualnog ciklusa. Ovo stanje može biti uzrokovano povećanim nivoom stresa, prekomernim unosom soli ili kofeina.

Takođe se posavetujte sa lekarom ili ginekologom jer se svi čvorići trebaju pomno pratiti i mogu biti znak povećanog rizika od nastanka raka dojke. Redovno samostalno pregledajte dojke.

Jedan čvorić koji je tvrd spolja,a mekan iznutra

Obično je reč o cisti. One se uglavnom javljaju kao čvrsti čvorići ovalnog oblika. Najčešće se javljaju kod žena u dobi od 35 do 50 godina. Važno je da proverite da li je zapravo u pitanju cista. Bolne, benigne ciste se mogu drenirati pomoću igle.

Takođe se posavetujte sa lekarom ili ginekologom jer se svi čvorići trebaju pomno pratiti i mogu biti znak povećanog rizika od nastanka raka dojke. Redovno samostalno pregledajte dojke.

Mali okrugli čvorić koji možete pomerati

Verovatno je u pitanju fibroadenom, mala benigna izraslina koja uopšte i ne boli. Najčešće je primete same žene. Fibroadenom se javlja kao mali okrugli čvorić koji vrlo lako možete pomerati. To je najčešći oblik čvorića kod žena i javlja se najčešće kod žena u dobi od 17 godina pa do ranih dvadesetih.

Takođe se posavetujte sa lekarom ili ginekologom.

Tvrd čvorić koji se ne može pomeriti

Ovo je obično simptom raka dojke. Benigni čvorići se mogu lako pomerati i mekani su na dodir jer sadrže vodu i masti. Zadebljani i tvrdi čvorići, koji se ne mogu pomerati, su najčešće među prvim simptomima raka dojke.
Pre svega, zapamtite da čak 90% žena bez poteškoća izleče rak dojke ako ga otkriju u najranijoj fazi. Ako postoji mogućnost da je u pitanju rak dojke, verovatno ćete prvo trebati napraviti biopsiju.

Pored čvorića, postoje još neka stanja i promene na dojkama na koja treba pripaziti.

Zadebljana koža

Zadebljana koža je takođe jedan od čestih simptoma raka dojke. Za razliku od benignih stanja, koža će biti naborana na određenom području, odnosno na području na kome se nalazi rak dojke.

Bolovi u grudima

Ovo je problem sa kojim se s vremena na vreme susreće veliki broj žena. Do njega najčešće dolazi zbog zadržavanja suvišne vode u telu i hormonalnih promena tokom menstrualnog ciklusa.

Hronična bol

Ovaj bol je drugačiji od bola uzrokovanog hormonalnim promenama. Javlja se na tačno određenim mestima i ne prolazi tokom menstrualnog ciklusa. Ponekad, ali jako retko, može biti simptom raka dojke. Takođe može biti posledica fizičke povrede ili ciste.

Osetljive bradavice

Osetljivost bradavica je najčešće samo iritacija kože. Bradavice mogu postati osetljivije u nekim danima tokom menstrualnog ciklusa.

Iscedak iz bradavice

Hroničan bistar ili krvav sekret iz bradavice može biti simptom raka dojke.

Kako pregledati dojke?

Stanite ispred ogledala, ispravite ramena i stavite ruke na kukove. Ako primetite bilo koje od sledećih promena, svakako se obratite lekaru:

  • gruba i naborana koža
  • promena položaja bradavice
  • crvenilo, upaljenost, osip i natečenost

Sada lezite tako da su ramena potpuno ravna. Desnom rukom primite levu dojku. Čvrstim i nežnim dodirom primite dojku, celim prstima pomoću kružnih pokreta potražite bilo kakve sumnjive čvoriće. Takođe pregledajte oko pazuha malo većim pritiskom kako bi proverili da li postoje mesta koja su osetljivija na dodir. Isto ponovite s desnom dojkom.

Komentari
Loading...