Cvekla- Prirodni doping koji telu daje super moći

Cvekla je lek za slabokrvnost, detoksikaciju organizma, podizanje imuniteta. Ali, ova super namirnica izuzetno je popularna kod sportista jer povećava izdržljivost kod vežbanja i čini prirodan doping telu.

cve

Kako bi s lakoćom savladali fizičke napore na treninzima ili istrčali krug oko igrališta a da ne ostanete bez vazduha u plućima dovoljno je da svom telu priuštite moćni sok od neugledne namirnice koja se u velikom stilu vraća na scenu najzdravijih.

Sok od cvekle povećava izdržljivost kod vežbanja i povećanih telesnih napora i to zahvaljujući nitratima.

Istraživanje u Velikoj Britaniji potvrdilo je da  sok od sveže ceđene cvekle pomaže sportistima da izdrže trening  vremenski duži i teži i do 16 posto  nego inače.

“Napitak od cvekle povećava izdržljivost kod vežbanja i povećanih telesnih napora i to zahvaljujući obilju nitrata, koji smanjuju potrošnju kiseonika prilikom fizičkih napora”

Redovnom dnevnom konzumacijom pola litre soka od cvekle ističu stručnjaci, vrednost plazmatskih nitrata se udvostručuje što utiče na mišićnu izdržljivost, dok se krvni pritisak značajno smanjuje.

Sastojci za napitak od cvekle: 1kg cvekle, 1 velika kašikaa meda i sok jednog limuna.

Priprema napitka: Cveklu ogulite i sitno izrendajte u posudu, dodajte med i sok od limuna koji će cveklu omekšati i neutralizovati njen zemljani ukus. Smesu ostavite tri sata da odstoji i onda je procedite kroz gusto sito snažno gnječeći da iz cvekle iziđe sok ali i što više vlakana. Sveži sok popite ujutru na prazan želudac.

Komentari
Loading...