Najbolji čuvari vaših kostiju

Da bi predupredili i izbegli osteoporozu, važno je od malena voditi računa o načinu ishrane.

tyy

Predstavljamo vam tri namirnice koje su zbog posedovanja neophodnih sastojaka najbolji čuvari vaših kostiju.

Brokoli

Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju kao salatu, pa tek onda pržen na malo ulja ili obaren na pari, s obzirom na to da termičkom obradom gubi važne sastojke.

Susam predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamena za maslinovo.

U velikim količinama prisutan je i izuzetno važan kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je pravi izbor. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći.

Ujutru sve treba pojesti na prazan stomak, a postupak ponavljati u kontinuitetu.

Banana

Banana nije samo plod zadovoljstva, već i delotvorno voće koje može zameniti kompletan obrok ili dopuniti ishranu. Delotvorna je i protiv osteoporoze jer obiluje mineralima kalijumom, manganom, magnezijumom, fosforom, kao i folnom kiselinom.

U banani se nalaze i vitamini odgovorni za očuvanje gustine kostiju.

Zanimljivo je da naučnici insistiraju na konzumiranju zrelih, „pegavih“ banana, jer nedovoljno zrele u svom razvojnom stadijumu sadrže bjelančevinu, koja prema istraživanjima, suzbija delovanje određenih enzima važnih za metaboličke procese u organizmu, pa shodno tome i za procese koji obezbeđuju zdravlje i kvalitet kostiju.

Osteoporoza “tihi kradljivac kostiju”

 

Komentari
Loading...