ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA: Unos vode najvažniji za organizam!

Zdravlje pre svega.

water 1487304 960 720

 

Kada danas govore o zdravlju, ljudi uglavnom misle na unos energije i hranljivih supstancija, a zaboravljaju da organizam ima potrebe i za tečnošću koja čini 55 do 70% ljudskog organizma. Zanimljivo je spomenuti da čovek može živeti bez hrane nedeljama, čak i mesecima, dok bez vode vrlo brzo umire. Stoga voda znači ne samo zdravlje već i život.

Voda je mnogo više od nutrijenta: ona je fiziološka reka koja vodi vitalne hranjive supstance na putu metabolizma. Bez vode, sve su druge hranjive supstance mogu biti gurnute potpuno u stranu bez ikakvog efekta.

 

Žena pije vodu

Šta se dešava ako ne unosimo dovoljno vode?

Najgore je dozvoliti da dehidrirate. Dehidracija se pojavljuje kada je količina vode u vašem telu previše niska. Simptomi dehidracije mogu biti: glavobolje, letargija, promene raspoloženja, suv nos, suva ili popucala usta, tamni urin, slabost, umor, zbunjenost i halucinacije.

 

Dehidracija dovodi do povećanja toksina u telu i nemogućnosti bubrega da ih prerade i izbace. Ako kroz duži vremenski period dnevno ne pijete dovoljno vode može doći do pojave kamenja u bubrezima a kod žena i do čestih infekcija urinarnih kanala. U ekstremnim slučajevima dehidracija dovodii do prestanka rada bubrega i smrti.

flaša sa vodom

Mnogi pogrešno veruju da se nadutost i zadržavanje vode u organizmu mogu izbeći ako se ne pije voda. Suprotno je ustvari tačno. Unos vode omogućava telu da se reši viška natrijuma, a natrijum je upravo glavni element koji pomaže da se voda zadržava u telu.

 

Drugim rečima ako ne pijete vodu povećavate koncentraciju natrijuma u telu što dovodi do većeg zadržavanja vode i nadimanja. Isto tako, telo zadržava vodu ako ima premalo vode u ćelijama.

Ako je unos vode redovan, posebno one sa niskomineralnim sastavom, telo neće imati potrebe da zadržava vodu. Stoga, treba da budemo odgovorni prema sebi kako bismo brinuli o drugima, onima koji su nam najvažniji.

Pročitajte još:

SD/Foto: Profimedia

Komentari
Loading...