Čuvajte se krpelja!

Ovih dana drveće pupi, a trava već počinje da se zeleni. Pored svih onih lepih trenutaka koje nam prolećni provod u prirodi donosi, postoje i neželjeni propratni efekti u vidu majušnih crnih napasti koji nas, ukoliko se ne pazimo, mogu koštati čak i života

krpelj

Provod u netaknutoj prirodi sa sobom nosi izvesne rizike

Pre odlaska na piknik ili šetnju po rascvetalim livadama, važno je adekvatno se zaštititi od potencijalnih uboda krpelja koji nam mogu preneti opaku Lajmsku bolest.

Stručnjaci preporučuju nošenje uske garderobe svetlijih boja, jer je na ovakvoj odeći lakše uočiti malu crnu tačkicu. Cipele bi trebalo da budu zatvorenijeg tipa, pantalone duge, a košulje i majice sa dugim rukavima. Ukoliko unapred znate da su se u određenoj oblasti pojavili krpelji, obavezno upašite pantalone u čarape i majice u pantalone, a tokom rada u bašti obavezno vežite kosu u rep.

Tokom boravka u prirodi, svako malo proveravajte da se neki od ovih napasnika nije prilepio na vašu odeću, ili ne-daj-bože zakačio za nezaštićene delove kože. Takođe, ne bi bilo loše da pre odlaska u park nanesete na kožu sredstvo protiv insekata. Držite se betoniranih ili barem utabanih stazica i izbegavajte šumovite i žbunovite predele. Izbegavajte sedenje na travi, kamenju, starim panjevima, niskim zidićima…

 

Čim se vratite kući, odmah idite u kupatilo, jer ćete tokom kupanja i tuširanja najlakše uočiti ukoliko se neki od insekata zakačio za vas. Pažljivo proverite i svog kućnog ljubimca.

Ukoliko primetite krpelja na koži, nemojte ga sami čupati pincetom, jer se može lako desiti da ga ne izvučete celog i da zapravo sebi napravite mnogo veći problem. Obavezno posetite lekara!

Ukoliko vam se desi da je glava insekta ostala pod kožom, pratite sitne signale koje vam šalje vaše telo, jer je rane znake Lajmske bolesti lako prevideti. U 60 do 80 odsto slučajeva, prvi simptom je osip koji se javlja na mestu ujeda i predelu okolo. Obratite pažnju na to da li je u pitanju crveni pečat prečnika do pet do 15 centimetara i javlja li se otok koji neprestano raste. Ovi simptomi, bez svraba i bola na dodir, mogu se javiti svega par dana nakon ujeda, ali može proći i čitav mesec.

Blagovremeno tretirana, ova bolest može se sasvim uspešno izlečiti antibioticima.

Autor:(Telegraf.rs)

 

 

Komentari
Loading...