Čuvajte se gripa od ponedeljka

Sledeće nedelje očekuje se najintenzivnija aktivnost virusa gripa, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. U Srbiji je potvrđeno prisustvo tri tipa virusa gripa i to A(H1),A(H3) i B.

gripa1

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” do sada je u Srbiji registrovano 7.186 pacijenata sa simptomima sličnim gripu, a epidemiolog Predrag Kon najavljuje da će u narednoj nedelji biti najveća aktivnost virusa.

Laboratorijski je potvrđena aktivnost tri tipa virusa gripa i to A(H1),A(H3) i B.

“Tokom prošle nedelje aktivnost virusa je bila na srednjem nivou, u ovoj nedelji je zabeležen veći intenzitet, a očekuje se da će naredne nedelje biti najveća aktivnost virusa gripa”, rekao je dr Kon Tanjugu.

Objašnjavajući da virus gripa traje obično osam nedelja, on je naglasio da naredne nedelje ulazimo u petu nedelju, kada je virus obično najaktivniji.

Kon savetuje da oni koji imaju respiratorne tegobe ne idu u bolničke posete, zatim ne idu u kućne posete gde ima beba i starih osoba i, ukoliko je to moguće, ne odlaze na posao.

Naš sagovornik kaže da se vakcinacija uvek preporučuje, ali da bi imunizacija sada dala malo efekta.

“Najbolje se vakcinisati mesec dana pre početka gripa. Vakcinacija u ovom periodu ima malo efekta, jer je aktivnost virusa u punom jeku. Naravno, gripa će biti i u martu i aprilu, ali sporadično”, zaključuje dr Kon.

(Tanjug)

Komentari
Loading...