Generic filters
Exact matches only

Čudesni napitak od celera topi kamenac, uklanja holesterol …

Prema mišljenju istraživača, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer, takođe, pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

sok

Sok stabljike celera pun je hranjivih materija te spada među najzdravije tečnosti koje biste mogli uneti u telo. Zbog toga, uravnotežuje pH vrednost organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen. Pogledajte šta sve leči.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vredna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro deluju na nervni sistem i umiruju.

Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi te ga telo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratantnost ćelija.

Brojne koristi od celerovog soka

Protiv raka

Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Ruflutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonolična kiselina. Koumarini su još jedna fitohemikalija koja sprečava štetan uticaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog creva i želudca.

Snižava holesterol

Laboratorijska istraživanja pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Chicagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dve stabljike na dan. Celer takođe pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tela.

Pomaže kod probave

Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivosti creva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opuštanju i nerava iscrpljenih farmaceutskim laksativima.

Diuretik

Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu telu da se oslobodi  viška tečnosti.

Protivupalno delovanje

Poliacetilen u celeru je verovatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Istraživanje koje je objavila Američka akademije nauka pokazalo je da druga snažna fitohemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji omogućava stvaranje upala u mozgu. Luteolin takođe inhibirá višak proizvodnje TNF-alfa, direktni uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja, ali pazite samo da je organskog porekla tako da ne sadrži štetne pesticide.

Snižava krvni pritisak

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom sedam dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu kod opuštanja mišića oko krvnih sudova, šireći ih, te omogućava lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju sužavanje krvnih sudova. Neverovatno, ali celer ne snižava niski pritisak.

Nesanica

Minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujući učinak na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezijuma pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenja

Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže obuzdati želju za slatkim. Punite želudac, ali ne unosite  kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca

Celerov sok je neverovatan eliminator toksina iz tela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Zdrav seksualni nagon

Celerov sok  će biti od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, ali istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim pripravcima. Celer balansira sistem. Celer se može slobodno mešati s drugim  sokovima od voća i povrća, na primer  sa sokom od šargarepe, jabuke ili krastavca.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...