Crno grožđe vraća snagu

Ako vam se u 14 časova svakog dana jede čokolada to nije slučajnost. Vaš mozak, zbog koncentracije žudi za šećerom, a čokoladica je savršena kao pokretač. U nekim situacijama hrana zaista može da vam pomogne da se oraspoložite, budete snažniji ili koncentrisaniji.

27430_pastrmka-stock-photo-grilled-salmon-fillet-with-ratatouille-shutterstock_94931896_300x0

TEŠKO SE KONCENTRIŠETE?

Ukoliko ponekad imate problema sa pamćenjem, smirujete nervozu tako što nešto grickate, kada ste umorni imate ogromnu potrebu za slatkišima, a posle jela nikada niste siti, rad hormona seratonina, insulina i leptina u vašem organizmu nije usklađen.

Šta možete da učinite:

Omega-3-masne kiseline aktiviraju hormone koji kontrolišu glad. Zastupljene su u masnoj ribi kao što su haringa, skuša, losos, sardina i tuna. Idealna količina: dva-tri puta nedeljno po 120 grama. Vlaknaste materije doprinose održavanju stabilnosti nivoa šećera u krvi, zahvaljujući čemu duže drže sitost. Zamenite proizvode od belog brašna onima od integralnog. Idealan doručak za vas: musli sa voćem.

416_kostunjavo-voce-INMAGINE_300x0

ISCRPLJENI STE?

Brzo se zamarate čak i kada obavljate redovne svakodnevne poslove, stalno ste gladni, čak i posle jela, često vas boli glava i lupa vam srce, kad duže stojite zavrti vam se u glavi i često imate podočnjake. Razlog je to što vaš organizam proizvodi višak kortizola, hormona stresa koji slabi imunološki sistem.

Šta možete da učinite:

Mnogo šećera i belog brašna u hrani znači mnogo insulina i kortizola u krvi. Količinu možete da smanjite unošenjem vitamina B i vlaknastih materija. Zato svakodnevno jedite hleb ili testenine od integralnih žitarica. Osim toga, potreban vam je magnezijum. Deset grama koštunjavog voća je idealna dnevna količina.

10794_shutterstock_50678278_300x0

NEMATE SNAGE?

Bole vas mišići i posle namanjeg napora. Smetaju vam jaki mirisi, ne prija vam koefin, noću se često budite, a i danju ste zabrinuti. Skoro nikad se ne znojite. I nikada nemate osećaj da ste puna energije i elana. Postoji enzim koji štiti ćelije od opasnih slobodnih radikala. Zahvaljujući njemu se razgrađuju štetne materije koje se stvaraju usled unošenja prevelike količine alkohola ili šećera.

Šta možete da učinite:

Polifenoli su sekundarne biljne materije koje podstiču proizvodnju dotičnog enzima. Najviše ih ima u crnom grožđu, tamnoj čokoladi, zelenom čaju, jabukama, crvenom grejpfrutu i crnom luku. Pojedite svaki dan najmanje dve porcije ovih namirnica, na primer jednu neoljuštenu jabuku ili 10 g gorke čokolade!

Autor: Jelena Milenković

Komentari
Loading...