Generic filters
Exact matches only

Crni čaj i svi njegovi blagodeti (VIDEO)

Crni čaj često je zanemaren, ali jedna šolja crnog čaja dnevno može imati puno pozitivnih učinaka za vaše telo.

Dobar je za zube

Istraživanja su pokazala da crni čaj smanjuje zubni plak, stvaranje bakterija u ustima, te takođe štiti zube od propadanja. Šolja crnog čaja nakon obroka usporava rast bakterija u usnoj šupljini i na taj način smanjuje njihovu sposobnost uništavanja zubne cakline.

Dobar je za srce i krvne sudove

Oni koji piju najmanje 3 šoljice crnog čaja imaju 21% manji rizik od srčanog udara. Crni čaj štiti krvni sistem od oštećenja. Takođe snižava nivo holesterola. Međutim, samo ako jelovnik nije bogat nezdravim masnoćama koje bi ga mogle povećati.

Antioksidans

Crni čaj je izvrstan antioksidans. Sadrži polifenole, koji su takođe antioksidanti koji štite ćelije i DNA od oštećenja.

Odličan je za detoksikaciju

Kombinacija zelenog i crnog čaja podstiče funkciju jetre i ubrzava detoksikaciju tela.

Crni čaj za zdrave kosti

Oni koji uživaju u crnom čaju time jačaju kosti i imaju manje šanse za artritis.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Istraživanja su pokazala da stariji ljudi koji su dugoročno konzumiraju crni čaj 1 puta dnevno imaju čak 70 % manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Smanjuje stres

Crni čaj je divno piće koje će vam pomoći u borbi protiv svakodnevnog stresa i napora. Deluje učinkovito, smanjuje nivo kortizola, hormona stresa u krvi.

Jača imuni sistem

Crni čaj podiže vaš imuni sistem. Sadrži tanine koji su uspešni u borbi protiv virusa. Crni čaj je izvrsno preventivno piće. Ali kada ste bolesni, trebali biste ga izbegavati i koristiti biljne čajeve poput metvice, matičnjaka, kamilice itd.

Dobar je za probavu

Uz umerenu potrošnju, tanini u crnom čaju pozitivno utiču na celi probavni trakt, jer smiruju i imaju terapeutski učinak.

Povećava energiju

Za razliku od nekih drugih pića, crni čaj nema visok sadržaj kofeina. Manji sadržaj kofeina u čaju poboljšava cirkulaciju krvi bez preopterećenja srca. Takođe podstiče metabolizam. Povećava vam energiju, ali postepeno i umereno.

Crni čaj kao faktor sreće

Konzumacija čaja takođe može biti ritual koji ujedno podstiče na druženje s prijateljima i komšijama. Šoljica crnog čaja trebala bi postati rutina koja će vam svakodnevno pružiti dozu sreće i opuštenog razgovora.

Foto pexels
Komentari
Loading...