Crna slačica: Pospešuje cirkulaciju krvi i nezamenjiva je u borbi protiv jakog bronhitisa

Crna slačica je jednogodišnja biljka razgranate stabljike što doseže visinu više od 1 metra.

47k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTVdVN01EQV8vZTU0MWMzOTFjYTc1N2M0NzhkYTIzNmE1ZGUyMmQ5YmQuanBlZ5GTAs0CngCBoTAB

Listovi su s peteljkom, celoviti ili različito izrezani. Gornji listovi su glatki, dok su donji manje dlakavi. Na vrhu stabljike i njenih grana razvijaju se sitni žuti cvetovi u obliku grozda. Ljuske su dugačke 2 do 2 1/2 cm i priljubljene su uz stabljiku. U njima se nalaze semenke tamno-crvene do crveno-crne boje.

Stanište: Crna slačica nalazi se kao poludivlja na obalama reka i šljunčanim i peskovitim mestima. Uzgaja se na tlu bogatom humusom.

Lekoviti deo biljke

Za lek se beru zrele ljuske iz kojih se vadi sitno seme tamnosmeđe do crveno-crne boje.

Lekovito delovanje

U slačicinom semenu nalazi se otprilike 25 odsto ulja. U manjim količinama gorušica, pospešuje izlučivanje probavnih sokova i primanje hranljivih materija. Prevelike količine nisu preporučljive jer mogu uzrokovati nadražaj i upalu želuca i creva, a u žena još i smetnje u menstruaciji te upalu jajnika.

Slačicino ulje izlučuje se bubrezima i deluje na izlučivanje mokraće, a veće količine mogu izazvati nadražaje bubrega i smetnje kod izlučivanja mokraće.

Najučestalija upotreba crne slačice ili gorušice je spolja, u obliku tzv. slačicinog testa ili paste. Kao sredstvo za nadražaj kože testo, pre svega, deluje intenzivno na cirkulaciju krvi. Pasta je izvanredno lekovita jer prodire duboko u tkivo te podstiče razmenu materija i u dubljim delovima tela.

U tom smislu slačicina pasta upotrebljava se kod akutnih upala zglobova i živaca, upale pluća, kod jakog bronhitisa, upale plućne maramice, veliki kašalj, iscrpljenosti, smetnji u cirkulaciji krvi, upale žučne kese, bubrežnih grčeva, angine pektoris, nadimanja u želucu i crevima te kod hroničnog zatvora.

PROČITAJTE VIŠE:

Izvor: zena.blic.rs, FOTO: WALTHER OTTO MULLER / WIKIPEDIA

Komentari
Loading...