Crna rotkva idealno rešenje protiv upornog kašlja

Crna rotkva je korenasto povrće koje ima blagotvorno dejstvo na naše zdravlje.

Pomažete svojoj jetri

Sok dobijen iz ove biljke i meda služi kao prirodan tonik za čišćenje i detoksikaciju jetre. Ukoliko ste se zapitali kako crna rotkva i med to postižu, rećićemo vam da oni podstiču jetru da proizvodi masnoće i proteine koji će umanjiti napetost žučne kese, pa čak i razbiti i eliminisati kamen iz nje. Osim toga, izuzetno je efikasno koristiti ovaj tonik zarad regeneracije ćelija jetre.

Vršićete detoksikaciju organizma

Zahvaljujući lako probavljivim vlaknima i medu, olakšaćete i regulisati proces varenja hrane, a pri tom će doći do eliminacije zaostale i nesvarene hrane i štetnih toksina iz creva. Zahvaljujući mineralima poput cinka, fosfora i selena, rešićete se i nadutosti i pojave pojačanog lučenja želudačne kiseline.

Blagotvorno deluje kod zatvora i usporenih creva

Ukoliko ste već bili u situaciji da osetite ove nelagodne simptome, savetujemo vam da svakodnevno pre svakog jela popijete jednu kašiku soka od rotkve i meda. Kao i što smo naveli u prethodnoj stavki, vlakna iz ove biljke će vam pomoći da regulišete probavu, a samim tim i pražnjenje creva. Pošto je dehidratacija glavni uzrok opstipacije, ovaj sok će vam pomoći da hidrirate vaš probavni sistem čime će doći i do veće pokretljivosti samih creva.

Jačate imuni sistem

Pošto imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo, crna rotkva i med veoma lako čiste, pre svega, bronhije i disajne puteve, a stimulišu lučenje sluznice pa time eliminišu i kašalj. Ovo ih čini savršenim saveznikom za borbu protiv brojnih infekcija, a naročito kada se pojave simptomi dosadne i umarajuće prehlade, upale grla, gripa, a efikasni su i pri lečenju infekcije uha. Posebno treba naglasiti da su crna rotkva i med protiv bronhitisa lek broj jedan, a u sklopu ovog našeg teksta moćićete i da pronađete jednostavan recept za ovaj prirodni medikament.

Povoljno deluje na regulaciju nivoa hormona tiroidne žlezde

Sadrži supstancu rafanin za koju brojni stručnjaci smatraju da ublažava i uklanja simptome hipertireodizma i reguliše aktivnost štitne žlezde. Samim tim, uspešno se koristi i kada je lečenje Gravesove bolesti u pitanju.

Pomaže u prevenciji malignih bolesti

Crna rotkva je bogat izvor prirodnih antioksidanasa, naročito antocijana i sulforafana. Prema nekim lekarskim istraživanjima, oni blagotvorno deluju u borbi protiv kancera dojke, prostate, debelog creva, jajnika, usta, želuca i bubrega.

Regulacija nivoa krvnog pritiska

Zahvaljujući visokoj koncentraciji kalijuma i mangana u rotkvi i hranljivim mastima iz meda, eliminisaćete loš holesterol, a samim tim ćete povećati prokrvljenost krvnih sudova i vaš krvni pritisak će ponovo biti u normali.

Imaćete lepu i zdravu kožu

Zahvaljujući antibakterijskom i protivupalnom dejstvu, crna rotkva i med hrane vašu kožu lica, pri čemu uklanjaju tamne krugove oko očiju, daju joj elastičnost, a eliminišu akne, bubuljice i mitesere. Osim toga, ova kombinacija će vam pomoći i da usporite steranje kože, jer tonik lako eliminiše slobodne radikale iz organizma.

Sprečava uporan kašalj- Recept

Ukoliko ste skloni problemima sa grlom, mnogo kašljete i loš vam je imunitet, predlažemo vam da napravite neverovatan prirodni lek, koji će vam pomoći da ostanete zdravi.

Za ovaj lek biće vam potrebna crna rotkva i domaći med. Iako je pomalo zaboravljena, i ne koristi se toliko često u ishrani, crna rotkva je i te kako zdrava, Pored toga što efikasno eliminiše sluz iz organizma, ona će pročistiti i jetru i bubrege.

Poput crvene i bele, i crna rotkva ima pomalo oštar i ljutkast ukus. Može se jesti sirova, pa i kuvana, kao dodatak varivima i supama.

Crna rotkva je odličan izvor vitamina B i C. Bogata je i gvožđem, magnezijumom, fosforom, cinkom, kalijumom i sumporom, kao i antocijaninima koji imaju protivupalno dejstvo.

Recept za lek protiv kašlja

Sastojci:

  • 1 veća crna rotkva
  • 2-4 kašičice meda (u zavisnosti od toga koliko možete da podnesete jači ukus rotkve)

Priprema:

Ogulite veću crnu rotkvu, pa kroz gazu procedite njen sok, koji ćete pomešati s medom.

Uzimajte po jednu kašičicu soka nekoliko puta dnevno, najbolje pre jela, i uveče pre spavanja, u kontinuitetu od 7 dana. Deca mogu uzimati po jednu kašiku dnevno ovog leka za kašalj.

Foto pexels
Komentari
Loading...