Čoveče ne ljuti se!

Autor:Milena Milic

Izvor ljutnje:

Naš um neprestano proizvodi nove želje. Onda krenemo u realizaciju želje. Šta god nam se nađe na putu do ostvarenja cilja mi shvatamo kao prepreku. Tada nastaje ljutnja. Potpuno je ne važno, da li se radi o predmetu ili drugoj osobi, u stanju smo da se ljutimo na sve i svakoga. Potpuno je suludo ljutiti se na kamen o koji smo se sapleli ili bravu koja se zaglavila ali mi to upravo činimo.

meditacija_fbimage

Kako ćemo se osloboditi ove reakcije?
Kada god osetimo da ljutnja dolazi, pre nego sto je izrazimo, treba uzeti pet dubokih udisaja I izdisaja. Šta će to učiniti? To ce učiniti mnogo stvari. Ljutnja nastaje samo ako smo nesvesni a ovo je svesni napor.

  • Upravo pre nego što se naljutite svesno udahnite i izdahnite pet puta.
  • Ovo će učiniti vaš um živahnim, opreznim, a sa opreznošću ljutnja ne može ući. To neće samo
  • učiniti vaš um živahnim, učiniće takođe i vaše telo živahnim, jer sa više kiseonika u telu, telo je živahnije. U ovom živahnom momentu, iznenada ćete osetiti da je ljutnja iščezla.
  • Drugo, vaš um može biti samo na jedno usmeren. Um ne može misliti o dve stvari istovremeno; to je nemoguće za um. On može menjati od jedne do druge (stvari) vrlo brzo, ali ne možete imati dve stvari zajedno u umu istovremeno.

Jedna stvar u jednom trenutku.

Um ima vrlo uzan prozor, samo jedna stvar u jednom vremenu. Tako ako je ljutnja tu, ljutnja je tu.
Ako vi udahnete i izdahnete pet puta, neočekivano um je usmeren na disanje. On se odvratio.
Sada se kreće u različitom pravcu. Čak i ako se preselite ponovo na ljutnju, ne možete biti isto ljuti opet jer važnost je izgubljena.

Komentari
Loading...