Citrusno voće koje ima višestruke koristi za zdravlje

Mandarine su ukusne i malo ko ih ne voli. To citrusno voće ima višestruke zdravstvene koristi – smanjuje rizik od pojave raka, podstiče mršavljenje…

mandd

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici sa Univerziteta Kyoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine.

Mandarine su dobar izvor vitamina C

Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, na primer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekule s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par ‘krađom’ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj. prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do telesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu pri sprečavanju  ove lančane reakcije i zaustavljaju oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

Mandarine utiču i na holesterol

Antioksidansi iz mandarina mogu sniziti nivo ‘lošeg’ holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol, pa se on lako nakuplja na zidovima arterija. Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca te obolenja jetre.

Mandarine će vam pomoći da izgubite na težini

Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovno uzimanje vlakana pomaže da duže osećate sitost.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...