Čirevi i karbunkuli

Prištevi i karbunkuli su bolne, gnojem ispunjene izrasline koje nastaju ispod vaše kože kada bakterije inficiraju i zagnoje jednu ili više folikulu vaše dlake.

čir

Čirevi (furunkli) obično počinju kao crvena, mekana izraslina. Izrasline se brzo ispune gnojem, postajući sve veće i bolnije, sve dok ne puknu i ispuste gnoj. Karbunkul je skup prišteva koji čine povezan prostor infekcije pod kožom.

Obično se možete brinuti za jedan čir kod kuće, ali ne pokušavajte ga probosti ili stisnuti, to bi moglo pomoći proširivanju infekcije. Nazovite svog lekara ako čir ili karbunkul bude izuzetno bolan, traje duže od dve nedelje ili se javlja s povišenom temperaturom.

Čirevi obično nastaju kada se jedna ili više folikula dlake  zarazi bakterijom stafilokokom. Ove bakterije, koje se normalno nastanjuju u koži, a ponekad i u grlu i nosu, odgovorne su za niz ozbiljnih bolesti, uključujući upalu pluća, meningitis, infekcije mokraćnog sistema i endokarditis (infekcija sluznice srca). Oni su takođe jedan od glavnih uzroka bolnički stečenih infekcija i bolesti koje se prenose hranom.

Bakterija stafilokoka koja uzrokuje čireve općenito ulaze pod kožu kroz rez, ogrebotinu ili druge pukotine u koži. Čim se to dogodi, specijalizovane bele krvne ćelije koje zovemo neutrofili hrle prema mestu ozlede kako bi se borile protiv infekcije. Ovo dovodi do upale i na kraju do stvaranja gnoja, koji je mešavina starih belih krvnih ćelija, bakterija i mrtvih ćelija kože.

Komplikacije koje se mogu javiti

Trovanje krvi

U nekim slučajevima, bakterija iz čira može otići u krvotok i putovati u druge delove tela. Širenje infekcije, obično poznate kao otrovanje krvi (sepsa), vrlo brzo može postati opasno po život.

U početku, trovanje krvi uzrokuje znakove i simptome kao što su  groznica, brži rad srca i osećaj da ste izuzetno loše. Ali stanje se može brzo razviti u šok, koji je obeležen padom krvnog pritiska i telesne temperature, zbunjenost, abnormalnosti u vidu zgrušavanja i krvarenje u kožu. Trovanje krvi traži medicinski hitno lečenje, ako se ne leči, ona može biti smrtonosna.

MRSA

Još jedan potencijalno ozbiljan problem je pojava soja bakterije stafilokoka otporne na lekove. Meticilin rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA) je visoko zarazan i širi se ubrzano u prenapučenim ili nehigijenskim situacijama, ili kada se deli sportska oprema ili peškiri. Iako dobro reaguje na nekoliko drugih antibiotika, MRSA je otporan na penicilin i može biti vrlo težak za lečenje.

Prevencija

Iako nije uvek moguće sprečiti čireve, pogotovo ako imate ugrožen imuni sistem, sledeće mere mogu vam pomoći da izbegnete stafilokokne infekcije:

  • Perite ruke redovno s blagim sapunom, ili, koristite često maramice na bazi alkohola. Pažljivo pranje ruku je vaša najbolja odbrana protiv mikroba.
  • Temeljno očistite čak i male posekotine i ogrebotine. Operite dobro ranu sapunom i vodom i primenite antibiotsku mast.
  • Rane držite pokrivenim. Neka vam rezovi i ogrebotine budu čisti i prekriveni sterilnim, suvim zavojem dok ne zacele.
  • Neka lične stvari ostanu lične . Izbegavajte deljenje ličnih stvari, kao što su peškiri, plahte, žileti, odeća i sportska oprema.

Stafilokokne infekcije se mogu širiti preko objekata, kao i od osobe do osobe. Ako imate posekotinu ili vam je to područje upaljeno, operite posteljinu i peškire koristeći deterdžent i vrelu vodu s dodatkom sredstva za beljenje i osušite u sušilici.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...