Činjenice koje trebate znati o probavnom sistemu

Varenje je složen proces pretvaranja hrane koju jedete u hranjive materije koje telo koristi za energiju, rast i oporavak ćelija.

opo

Usta

Usta su početak digestivnog sistema. Jednom kada počnete da žvaćete, drugi mehanizmi dolaze u igru. Počinje se proizvoditi više pljuvačke kako bi se podstaklo raspadanje hrane na manje komade.

Ždrelo i jednjak

Ždrelo je deo digestivnog trakta koji prima hranu iz usta. Hrana ide iz ždrela u jednjak koji prenosi hranu u želudac.

Želudac i tanko crevo

Želudac služi kao mikser. Izlučuje kiseline i enzime koji nastavljaju varenje hrane. Potom hrana odlazi u tanko crevo.

Debelo crevo, rektum i anus

Debelo crevo je dugačka cev koja povezuje tanko crevo i rektum. Sastoji se od slepog creva, uzlaznog creva, poprečnog creva i silaznog creva.

Rektum povezuje debelo crevo i anus. Njegova funkcija je prihvatanje stolice iz debelog creva i zadržavanje do trenutka pražnjenja.

Anus je poslednji deo digestivnog sistema. Sastoji se od mišića koji okružuju karlicu i druga dva mišića, koji se nazivaju analni sfinkteri (unutrašnji i spoljni).

Pankreas

Među ostalim funkcijama, pankreas služi i za oslobađanje probavnih enzima koji se luče u dvanaesnik, prvi segment tankog creva. Ovi enzimi razgrađuju belančevine, masti i ugljenih hidrata.

Jetra

Jetra ima više funkcija, ali dve glavne funkcije unutar probavnog sistema su lučenje žuči i obrađanju krvi koja dolazi iz tankog creva. Na taj način jetra čisti krv od nečistoća pre kolanja u druge delove tela.

Žučna kesa

Služi za skladištenje viška žuči. Žuč putuje u žučna kesa gde se čeka signal da je hrana prisutna u crevu. Pomaže u apsorpciji masti iz ishrane i omogućava oslobađanje otpada iz jetre.

Komentari
Loading...