Činjenice koje morate znati o zelenom čaju!

Jedno od najzdravijih pića, bogato antioksidansima i brojnim drugim spojevima koji pridonose vašem zdravlju,zasigurno je zeleni čaj.

bvv

Brojna istraživanja pokazala su da zeleni čaj pomaže kod sagorevanja masti i gubljenja neželjene težine.

Zeleni čaj i spojevi koji stimulišu mršavljenje

Kad pijete zeleni čaj, u svoje telo unosite velik broj spojeva s pozitivnim delovanjem. Jedan od njih je i kofein, i zeleni čaj sadrži ga u razumnoj količini u odnosu na kafu, i daje sličan učinak. Kofein je poznat po svom radu koji podstiče naš organizam i daje nam energiju. Za njega se pokazalo da podstiče sagorevanje masti i povećanu telesnu kondiciju. Međutim, spojevi koji doprinose da najviše izgubite na težini su katehini i antioksidansi, vrste koje ubrzavaju metabolizam.

Zeleni čaj i topljenje masnoće

Ako malo bolje pogledate prehrambene proizvode za mršavljenje, vrlo je verovatno da ćete u svakom naći bar jedan sastojak koji se nalazi u zelenom čaju. Zeleni čaj može ubrzati sagorevanje masti, posebno tokom vežbanja. Jedno  istraživanje je pokazalo da ljudi koji piju zeleni čaj svaki dan, sagore 17% više masnoća tokom vežbanja.

Zeleni čaj i metabolizam

Ljudsko telo neprestano sagoreva kalorije. Tokom mirovanje ćelije nastavljaju obavljati svoje funkcije, za šta im je potrebna energija. Nekoliko istraživanja pokazalo je da zeleni čaj podstiče izgaranju kalorija, čak i u stanju mirovanja. U većini istraživanja su pokazala da zeleni čaj može podstaći sagorevanje kalorija u stanju mirovanja za 3 do 4%, iako su neka istraživanja pokazala da ovaj postotak može biti dvostruko veći, zavisno od drugih životnih navika. Za osobu koja troši oko 2.000 kalorija, to znači da 60 do 80 kalorija više potroše po danu. Ovaj efekt je sličan onome što ćete dobiti, ako počnete jesti hranu bogatu belančevinama.

Zeleni čaj i unos kalorija

Jedan od načina da zeleni čaj podstiče gubitak težine je regulaciju apetita. To će smanjiti ukupan dnevni unos kalorija. Nekoliko studija su se bavile ovim pitanjem, ali nisu došli do konkretnih zaključaka. Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima su pokazala da zeleni čaj smanjuje apetit, ali je nepotvrđeno da se u istom istraživanju ponašanja na ljude.

Zeleni čaj i salo na stomaku

Kad je reč o masnom tkivu, trbušne masti su opasne, jer to obično ukazuje na visok postotak visceralnog masnog tkiva. Visceralno masno tkivo je tkivo koje okružuje unutrašnje organe i povećava rizik od niza zdravstvenih stanja. Nekoliko istraživanja je pokazalo da zeleni čaj može pomoći kod smanjenja abdomenalne masti, što je najvažnije za celokupno zdravlje tela.

Komentari
Loading...