Cimet u službi bolje kontrole dijabetesa?

Naučnici  su dokazali da osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2, nakon konzumiranja cimeta imaju nižu vrednost glukoze natašte.

dijabetes

U istraživanju su učestvovale 543 osobe, koje pate od dijabetesa tipa 2. Podelili su ih u 2 grupe, a jedna grupa je u razdoblju od 18 nedelja konzumirala 120 do 6 grama cimete dnevno.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koji su konzumirale cimet, imaju nižu vrednost glukoze natašte, smanjenu vrednost ukupnog holesterola i lošeg (LDL) holesterola, a povećanu vrednost dobrog (HDL) holesterola.

Cinamaldehid je sastojak u cimetu za kojeg su prethodna preliminarna istraživanja pokazala da može regulisati vrednost šećera u krvi.

Osobe, koje su konzumirale cimet, obično u kombinaciji s lekovima za dijabetes, su smanjile vrednost glukoze natašte za gotovo 25 mg/dl.

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu The Annals of Family Medicine, ističu još uvek ne znaju koja doza cimeta bi bila korisna za dijabetičare i da su rezultati ovog istraživanja preliminarni te je potrebno sprovesti ocenjivanje spoljnih stručnih saradnika.

 

 

Komentari
Loading...