Često oboljenje desni- Givingitis

Gingivitis je obično posledica taloženja plaka (naslaga čestica hrane, pljuvačke i bakterija) na mestu gde se desni spajaju s dnom zuba.

hh

Gingivitis se može pogoršati zbog uzimanja nekih lekova kao što su fenitoin za epilepsiju i određeni antihipertenzivi. Ti lekovi mogu uzrokovati prerastanje desni preko zuba, čime uklanjanje plaka postaje otežano. Neki lekovi za kontracepciju takođe mogu pogoršati simptome. Trudnice su posebno osetljive na gingivitis zbog dramatičnih promena u nivoima njihovih hormona.

Ako gingivitis nastupi naglo iu akutnom obliku, poznat je pod imenom “rovovska usta ” i obično se pojavljuje kod tinejdžera i mladih odraslih osoba. To se stalnje ponekad razvije iz hroničnog gingivitisa, a uzrokuje ga nenormalan porast bakterija koje inače bezazleno egzistiraju u ustima. Rovovska usta češća su kod ljudi pod stresom, iscrpljenih osoba i obolelih od AIDS-a.

Simptomi gingivitisa nastaju polako i obično uključuju:

  • ljubičasto-crvene, mekane, sjajne, natečene desni
  • desni koje krvare pri pranju četkicom za zube

Ako se gingivitis ne leči, između zuba i desni stvara se džepić u kojem može nastati još plaka.

Bakterije u plaku mogu izazvati širenje upale. S vremenom može nastati hronična paradentoza ili doći do povlačenja zubnog mesa. U ozbiljnim slučajevima, može doći do gubitka jednog ili više zuba.

Simptomi rovovskih usta obično nastaju za dan-dva i mogu uključivati:

  • jarkocrvene desni prekrivene sivkastim talogom
  • ulkuse nalik kraterima na desnima
  • desni koje lako krvare
  • zadah iz usta i metalni ukus
  • bol u zubnom mesu

Kako bolest napreduje, limfne žlezde na vratu mogu se povećati i možete dobiti povišenu temperaturu.

Gingivitis se leči i sprečava efikasnim pranjem zuba i higijenom usne šupljine kako bi se odstranio plak sa ivice desni.

Ako imate gingivitis, stomatolog će vam verovatno skalirati zube kako bi odstranio plak i kamenac (stvrdnuti plak). Taj postupak uključuje korišće ultrazvučnog skaler kojim će se odstraniti kamenac, kao i ručno skidanje sa nedostupnih područja. Nakon razmere, zubi se poliraju. Možda će biti potrebni redovni pregledi kod stomatologa kako bi se pratilo stanje vaših desni. Stomatolog će vam možda preporučiti korišćenje antiseptičkih vodica za ispiranje usta.

Ako imate jaku upalu zubnog mesa, stomatolog će pažljivo očistiti područja oko svih zuba. Propisaće vam antibiotike i antiseptičku vodicu za ispiranje usta. Protiv bolova možete dobiti analgetike. Kad su vam zubi neskaliran i očišćeni, desni će vam se s vremenom vratiti u normalu.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...