Generic filters
Exact matches only

Česta utrnulost i peckanje ruku i nogu ukazuju na sledeće bolesti

Osećaj utrnulosti, kao i peckanja u vašem telu, naziva se parestezija.

Ovo se obično oseća u vašim prstima, rukama, nogama ili stopalima, ali se može pojaviti i na drugim delovima tela. Verovatno ste i ranije imali ovakav osećaj, kao da vam gomila mrava ide ispod kože i može biti veoma neprijatno.
Studija koja je proučavala senzacije koje nastaju u udovima pri primeni pritiska pokazuje da se ova utrnulost obično pojavljuje bez prethodnog upozorenja.
To je zato što subjekt obično nije svestan kada osećanje počinje. Povrh toga, ne izaziva uvek bol, već uglavnom nelagodnost. Milioni ljudi širom sveta su podložni ovakvim vrstama neprijatnosti, posebno onih čija bi profesija mogla da im ograniči fizičku pokretljivost, poput kancelarijskih poslova gde je uobičajeno da provode duge sate sedeći.

Kada dolazi do gubitka osećaja?

Neće biti iznenađenje reći da smo, u nekom trenutku u životu, svi iskusili ono što se zvanično zove prolazna parestezija . Možda ste to opisali kao deo vašeg tela koji „zaspi“ i popularno se naziva „mravinjanje“. To se dešava kada smo dugo u istoj poziciji. Često se dešava i kada sedimo prekrštenih nogu ili zaspimo sa jednom rukom podvijenom ispod glave.

U većini slučajeva, ovo se dešava kada se vrši stalni pritisak na nerv, kao što smo ranije spomenuli. Međutim, treba da znate da to može biti i rezultat postojeće povrede ili nekog drugog osnovnog stanja koje uključuje oštećenje nervnog sistema, kao što je povreda nerva, hernija diska, tumor ili nešto drugo.

Kada pati od parestezije, zahvaćeni ud postaje utrnut i ukočen, ali u isto vreme ostaje fleksibilan. Ovo povećava osetljivost zahvaćenog područja kada se nasloni na tvrdu ili meku podlogu i kako se širi na druge delove zahvaćenog ekstremiteta. Osećaj utrnulog ekstremiteta obično nestaje prilično brzo kada se smanji pritisak na zahvaćeni nerv, što dovodi do toga da krv tamo ponovo cirkuliše. Da bi se to dogodilo, možete samo da pomerite utrnuli deo tako što ćete raditi vežbu, istezanje ili ga masirati. Postepeno, trnjenje će se smanjiti sve dok ne nestane.

Zbog senzacija koje stvara parestezija, mogu se pojaviti neke posledice:

  • Problemi sa cirkulacijom krvi
  • Usvajanje abnormalnih položaja tokom spavanja
  • Poteškoće u hodu ili vožnji
  • Povećan rizik od pada

Postoje različite vrste parestezije

Neke vrste parestezija su:

Burgerova parestezija: ovo je vrsta parestezije kože, koju karakteriše peckanje ili slabost i gubitak osećaja u nogama i prstima.

Simptomi ove parestezije se ponekad mogu zameniti sa aterosklerozom i drugim vrstama bolesti. Tipični pacijenti su zapravo mladi ljudi, od 20 do 24 godine, koji imaju nezdrave navike.

Meralgia parestezija: stanje koje karakteriše utrnulost, peckanje u spoljašnjoj strani butine.

Kada parestezija postane hronična

Ako se vama ili nekome koga poznajete redovno dešava ovaj čudan osećaj mravinjanja , možda imamo posla sa slučajem hronične parestezije. Ovo je obično simptom neurološke bolesti ili traumatskog oštećenja nerava. To može biti uzrokovano poremećajima koji prvenstveno utiču na centralni nervni sistem. Neki od njih mogu biti moždani udar, multipla skleroza ili encefalitis. Tumor ili vaskularna povreda takođe mogu biti uzrok ovog problema. Neki sindromi, poput sindroma karpalnog tunela, mogu oštetiti periferne nerve i izazvati paresteziju praćenu bolom.

Trebalo bi da se obratite lekaru ako:

-Patite od iznenadne parestezije ili slabosti.

-Ukočenost se progresivno širi na druge delove tela.

-Imate problema sa disanjem.

-Patite od inkontinencije bešike i/ili creva.

-Osećate utrnulost na obe strane tela.

-Gubite osećaj u licu ili torzu.

-Celi ud potpuno „zaspi“.

-Doživljavate izmenjenu svest.

-Imate promene u viziji.

-Imate problema sa govorom

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...