Celer: Nekoliko razloga zašto bi trebalo da ga unosite na dnevnom nivou

Ukoliko ste nervozni i raspoloženje vam nije na zavidnom nivou, pre nego što posegnete za raznim tabletama ili čokoladom, uzmite stabljiku celera i izgrickajte je. Ovaj prirodni lek za smirenje još je Hipokrat II preporučivao svojim pacijentima, znajući koliko je delotvoran.

20190129150547 520299

Tajna celera krije se u bogatstvu magnezijumom, kalijumom i kalcijumom kojima ova biljka raspolaže, što utiče na ublažavanje napetosti. Osim toga, visok procenat tečnosti i minimalan nivo kalorija čini je idealnom u borbi sa viškom kilograma.

Stabljika celera sadrži 83 posto vode i zdrave količine vlakana, te smanjuje osećaj gladi.

Kalijum i natrijum kojim obiluje pomažu u regulaciji telesne tečnosti i stimulišu proizvodnju urina, a pritom uklanjaju toksine iz organizma, pa je celer sjajan diuretik.

Takođe, napitak od celera je odličan lek u ranoj fazi reumatizma i gihta.

maxresdefault

Vitamini ne isparavaju kuvanjem

Takođe, celer je jedna od retkih biljaka koja kuvanjem ne gubi svoje bogate sastojke.

Ukusna namirnica snižava krvni pritisak i nivo hormona stresa u organizmu, tako da deluje poput prirodnog sedativa, a osim toga je efikasan borac protiv raka. Minerali iz soka od celera pomažu i protiv nesanice.

 

Blagotvoran za bubrege i urinarni trakt

Celer je odličan diuretik jer sadrži kalijum i natrijum, koji regulišu tečnost u našem organizmu i stimulišu proizvodnju urina. Celer eliminiše toksine iz organizma, sprečavajući na taj način nastanak kamena u bubregu.

Smanjuje bol u zglobovima

Koristiti celer kao začin preporučuje se osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegovo seme smanjuje otoke i bolove oko zglobova kao i grčeve u mišićima.

Kako napraviti sok od celera?

Ne možemo reći da je sok od celera najukusniji napitak koji ćete probati, ali se isplati ako želite da budete zdravi. Celer dobro operite, ne gulite ga i ostavite lišće. Ceo celer stavite u blender dok se ne pretvori u sok. Ako vam ukus nikako ne odgovara, dodajte šargarepu ili krastavac.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

Autor/Izvor: Sremccica.com Foto: Profimedia

Komentari
Loading...