Celer čuvar zdravlja

Ako patite od bolova u zglobovima, infekcije pluća, astme ili imate akne onda bi svakako trebalo da češće koristite celer u svojoj ishrani zbog njegovih dokazanih protivupalnih osobina.

U narodnoj medicini celer se najčešće upotrebljava za čišćenje organizma (posebno krvi), jačanje nerava i kao lek za bolesti bešike jer podstiče izlučivanje mokraće.

Celer takođe pročišćava jetru, snižava šećer i krvni pritisak. Sadrži vrlo malo kalorija pa je vrlo korisna namirnica za vreme dijete. Najkorisniji je ukoliko se jede sirov ali se ne preporučuje osobama sa obolelim bubrezima i trudnicama.

Kada osećate nervozu i stres jednostavno grickajte stabljiku celera. Minerali kojima je celer veoma bogat, posebno magnezijum i eterična ulja umiruju nervni sistem. Ako pre spavanje za užinu pojedete nekoliko stabljika celera garantovano ćete bolje spavati.

Sigurno ste primetili da kada zagrizete stabljiku celera iz nje curi dosta tečnosti a to je voda koja veoma dobro utiče na vaš probavni sistem. A kad tu vodu spojimo sa vlaknima koja celer također sadrži dobijamo dobitnu kombinaciju za dobru i urednu probavu pa čak i probleme sa zatvorom.

Celer sadrži natrijum ali ne onaj koji sadrži kuhinjska so. So iz celera je organskog porekla i veoma je važna za vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da 100g celera dnevno daje 10% od preporučene doze vitamina A – nutrijenta od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid.

Celer smanjuje loš holesterol pa samim tim utiče i na snižavanje povišenog krvnog pritiska. Ako imate probleme sa pritiskom preporučujemo celer u sirovom obliku. Za vreme jakih letnjih vrućina upotreba celerovog soka omogućiće vam da lakše podnosite visoke temperature.

Celer je odličan izbor ako želite smršati i pazite na kalorije jer jedna velika stabljika sadrži svega 10 kalorija i zato je grickajte za užinu dodavajte u supe, salate i gulaše. Ako patite od bolova u zglobovima, infekcije pluća, astme ili imate akne trebalo bi čim više celera da koristite u svojoj ishrani zbog njegovih antiupalnih svojstava.

Kada osećate nervozu i da vas stres polako uzima pod svoje grickajte stabljiku celera. Minerali kojima je celer veoma bogat, posebno magnezijum i eterična ulja umiruju nervni sistem. Ako pre spavanje za užinu pojedete nekoliko stabljika celera, garantovano ćete bolje spavati.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..