Generic filters
Exact matches only

Čaša ovog soka vas štiti od demencije

Istraživači su pratili 28.000 muškaraca dve decenije kako bi utvrdili kako konzumiranje voća i povrća utiče na snagu njihovog mozga.

 

Oni su utvrdili da su muškarci koji su svaki dan pili malu čašu soka od pomorandže imali 47 odsto manje šansi za razvoj problema sa pamćenjem, praćenjem instrukcija ili snalaženjem u poznatim područjima.

Trenutni i povremeni gubici pamćenja, problemi u razumevanju i epizode konfuzije mogu da budu rani pokazatelji pada aktivnosti mozga, što na kraju vodi demenciji.

Prema nekim procenama, 46,8 miliona ljudi širom sveta ima demenciju, od toga 850.000 unutar Britanije i pet miliona u SAD.

 

Ovo istraživanje ponovo je ukazalo na važnost zdrave ishrane u cilju sprečavanja degeneracije mozga koja dolazi sa godinama.

“Voće i povrće bogato je vitaminima i hranljivim materijama, uključujući antioksidanse, koji mogu da zaštite mozak”, rekla je doktor Hana Gardener sa Univerziteta u Majamiju.

Na ovaj način može da se zaštiti mozak od nagomilavanja neželjenih molekula i zadržava se zdrav dotok krvi u mozak.

Takođe, aerobne vežbe, kao što su hodanje i trčanje, mogu da zaustave demenciju sprečavanjem degenracije ili smanjenja mozga.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...