Čajevima protiv anemije

Anemija može da u potpunosti izmori čoveka i nikako je ne smete ignorisati. Pored pravilne ishrane, pojačanog unosa gvožđa, možete probati i sa ovim mešavinama čajeva protiv anemije.

caj-yeleni

Treba znati koliko nam je gvožđe važno. Ono je sastavni deo hemoglobina, koji omogućava transport kiseonika u krvi, a anemija je upravo nedostatak tog hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Ona nastaje kada ne unosimo dovoljno gvožđa u organizam, posebno u periodima kada nam je potrebno više ovog minerala – u trudnoći, u periodu dojenja, deci u razvoju, prilikom oporavka od bolesti …

Simptomi anemije su: slabost, nesvestica, brzo umaranje, zadihanost, bledilo, opadanje kose, …

Nedostatak gvožđa je jedan od najčešćih nutritivnih deficijeneta. Ove mešavine čajeva su posebno pogodne za one koji se bore sa anemijom. Ipak, preporučljivo je da se konsultujete sa svojim lekarom. Neke od ovih biljaka nisu preporučljive za trudnice i dojilje.

Mešavina broj 1.

Pomešajte 2 šolje sušenih listova koprive, 2 šolje suvih listova maline, 1 šolju sušenog rastavića i 1 šolju cimeta u komadićima (izlomljeni štapići cimeta). Kada mešate biljke ne pritiskajte ih puno da ne bi otpustile eterična ulja. Mešavinu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudici.

Jednu kašičicu ove mešavine prelijte sa 1 šoljom kipuće vode. Ostavite da odstoji poklopljeno 10 minuta, procedite i pijte.

Mešavina broj 2.

Pomešajte po 1 šolju suvih listova koprive, majčine dušice, mente i žalfije. Čuvajte mešavinu u posudicama do korišćenja. Jednu kašičicu ove mešavine stavite u šerpicu, prelijte sa 1 šoljom hladne vode i stavite da prokuva. Kuvajte samo 1 minut, pa skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno 5 minuta. Zasladite po želji. Popijte dnevno 2 šolje ovog čaja.

Protiv anemije možete piti i sam čaj od koprive, koji je na prvom mestu kada je nedostatak gvožđa u pitanju.

Komentari
Loading...