Čajevi koji čuvaju zdravlje jetre

Jetra je najveći unutrašnji organ i najveća žlezda u ljudskom telu.

Ima teksturu tkiva nalik gumi, a boja joj je crveno-smeđa.

Cikorija olakšava rad jetre

Aktivne komponente cikorije olakšavaju rad jetre i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji je ugrožavaju. Takođe, uspešno rešavaju probleme sa varenjem i konstipacijom.

Kafenu kašičicu sitno seckanog i osušenog korena preliti sa 400ml vruće vode. Poklopite sud i ostavite da čaj odstoji oko 15 minuta pre nego što ga procedite. Piti tri puta dnevno, bez dodavanja bilo kakvih zaslađivača.

Zeleni čaj za detoksikaciju jetre

Poznat je po svom blagotvornom delovanju na jetru i sposobnošću detoksikacije. Kašičicu listova zelenog čaja stavite u cediljku za čaj, koju ćete pozicionirati na šolju.

Zagrejte 200ml vode tako da bude vruća, a da ne proključa i njom prelijte listove čaja. Ostavite da aroma pređe u vodu i nakon dva minuta sklonite cediljku i dodajte malo meda. Piti 3 puta dnevno.

Maslačak štiti jetru

Ova biljka štiti jetru od uticaja štetnih toksina i opasnih hemikalija. Ponaša se kao diuretik i zato predstavlja više nego idealno prirodno sredstvo za dodatno pročišćavanje ovog organa, ali i kompletnog krvotoka.

6 svežih seckanih listova biljke prelijte sa 2dl ključale vode. Pokrivenu šolju ostavite da stoji 10 minuta. Zatim, procedite i popijte čaj. Uzimati najviše jednu šolju napitka na dan.

Čičak tretira upalne procese jetre

Ponaša se pout diuretika, analgetika i prirodnog sredstva za tretiranje upalnih procesa vezanih za jetru. Veoma je dobar za pročišćavanje krvotoka i varenje.

Kafenu kašičicu osušenog i ustinjenog korena čička sipati u 200ml hladne vode. Staviti da se čaj kuva kraći period, a zatim sud sklonite i poklopite. Posle 10 minuta čekanja, procedite dobijen čaj. Piti tri puta dnevno posle svakog obroka.

Nana ubrzava rad jetre

Stimuliše razgranju suvišnih lipida koji su deponovani unutar jetre i ubrzava rad ovog organa. Olakšava filtriranje i eliminaciju toksina i produkciju proteina. Pozitivno utiče na varenje hrane i apsorpciju hranljivih materija.

3 – 6g svežih listova preliti sa 200ml vruće i prokuvane vode. Ostaviti čaj da stoji oko 10 minuta, procediti ga i popiti. Ovo je doza za jedan dan.

 

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...