Čajem do bolje koncentracije i boljeg pamćenja

Ukoliko imate problema s pamćenjem, koncentracijom ili ih jednostavno želite još malo poboljšati kako biste bili produktivniji u radu,predstavljamo vam nekoliko čajeva koji će vam  pomoći u tome .

 

Crni čaj

Ovaj čaj ima visoku dozu kofeina, ali za razliku od kafe, kofein se u crnom čaju oslobađa postepeno i sporije. Time se aktivira moždana aktivnost, ali se sprečavaju nagli skokovi i padovi.

U crni čaj dodajte malo šećera ili meda. Nemojte dodavati mleko u crni čaj jer ono usporava metabolizam.

Čaj od ruzmarina

Ruzmarin je vrlo lekovita biljka, sadrži antioksidanse, poboljšava cirkulaciju i protok kiseonika u mozak te pospešuje pamćenje.

Kako biste napravili čaj od ruzmarina potrebne su vam dve kašičice listova ruzmarina koje ćete preliti s 250 ml ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata.

Nakon toga čaj procedite i pijte neposredno pre početka učenja ili posla koji zahteva veću koncentraciju.

Čaj od breskve i dunje

Breskva i dunja bogate su beta-karotenom, supstancom koja štiti moždane funkcije (pamćenje). Za čaj od breskve i dunje biće vam potrebna jedna kašičica osušenih listova breskve i dunje.

Osušeno lišće potrebno je preliti s pola litre vrele vode te ostaviti da se prohladi i nakon toga piti uz obrok. Ovaj čaj možete piti svaki dan. Osim toga, dunjin list poznat je kao lek za probavne tegobe.

Čaj od borovnica

Borovnica sadrži epikatehin odnosno prirodnu hemikaliju koja deluje na deo mozga zadužen za pamćenje. Za čaj od borovnice potrebna vam je jedna kašičica osušenog lišća i bobica borovnice.

Lišće i bobice zatim prelijte s 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Nakon toga otopinu procedite i pijte dva puta dnevno. Kako biste pojačali delotvornost ovog čaja, pijte ga na prazan želudac.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...