Čaj za regulisanje metabolizma

Žuti čaj jedan je od najstarijih vrsta čajeva i ujedno najzdraviji.

Boju je dobio jer se priprema od pupoljaka i prvih listova čaja. Zatim se ti listovi suše. Sadrži veliku količinu antioksidansa koji su potrebni našem organizmu da izlučuje višak tečnosti, a s tim negativne materije iz tela.

Ubrzava i deluje na rad metabolizma zbog čega telo brže troši masti iz hrane. Rešava se masnih naslaga i tako uspešno pomaže kod mršavljenja. Deluje antikancerogeno i protivupalno zbog katehina i polifenola, spojeva koje sadrži. Na jednostavan se način rešava masnih naslaga, celulita i problema gojaznosti.

Nutricionisti su došli do neverovatnog otkrića i zaključili da jedna šoljica žutog čaja dnevno smanjuje rizik od karcinoma za 60 %. Osim toga, jedna šoljica sadrži jednaku količinu vitamina kao čak deset čaša sveže isceđenog soka.

Smanjuje nivo šećera, holestrola u krvi, pomaže jetri u obnavljanju negativnih sastava i jača imunitet. Za to su zaslužni vitamini C i E kojih ima u čaju. Pomaže kod stresnih situacija.

Naime, ima antistres efekat koji opušta mišiće, pozitivno deluje na raspoloženje i daje energiju. Upravo zbog toga, žuti čaj delotvoran je lek protiv depresije, nesanice i koristi se kod terapija. Odličan je za ten, otvara pore koje lakše čiste lice od štetnih uticaja, loše ishrane ili vremenskih neprilika.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...