Generic filters
Exact matches only

Čaj od peršuna- Lek za različita oboljenja

Često se preporučuje čaj od peršuna za lečenje različitih oboljenja, a posebno onih koji su povezani sa funkcionisanjem urinarnog trakta.

Međutim, to nije sve za šta se preporučuje čaj od ove ukusne začinske biljke, jer je dokazano dobar borac kod bubrežnih oboljenja, uzevši u obzir da poboljšava izlučivanje tečnosti. Pročišćava mokraćne puteve, te uopšteno se koristi kao diuretik, upravo zato što potpomaže da višak vode iz organizma bude na prirodan način izlučen iz organizma.

Takođe je primećeno i da ima pozitivan uticaj na smanjenje krvnog pritiska, baš zato što utiče na izlučivanje veće količine soli iz organizmu. Upravo iz tog razloga se često može čuti da peršunov čaj pomaže i kada je potrebno smanjiti kilažu odnosno za mršavljenje, pa bi trebalo gojazne osobe da ga konzumiraju.

Čaj od peršuna nuspojave

Međutim, izuzetno je važno da i ljudi koji žele da smršaju, ali i svi koji žele čaj od ove biljke da koriste za lečenje određenog oboljenja znaju da peršun pripremljen kao čaj može da ima i određene negativne efekte.

Upravo iz tog razloga i jeste posebno važno da se svako pridržava uputstava o predviđenoj količini na dnevnom nivou, te da taj čaj konzumira tačno u određenom periodu. A naročito je bitno da trudnice i dojilje upitaju nadležne lekare o tome, bez obzira iz kog razloga je potrebno da ovaj čaj one konzumiraju.

Postoji mogućnost i korišćenja peršunovog ulja, koje posebno pokazuje pozitivan efekat kod grčeva u stomaku.

Čak i ako ne želite da konzumirate čaj od peršuna, valjalo bi da ovu biljku koristite kao začin u svakodnevnoj ishrani. Ne samo da će uticati na poboljšanje rada bubrega, nego će pospešiti i izlučivanje vode iz organizma, a zahvaljujući svojim sastojcima će uticati i na kvalitet krvnih sudova.

Naročito je bogat vitaminom B 12, koji se inače retko u kojim namirnicama može naći, a poznato je da on utiče na kvalitet crvenih krvnih zrnaca i na njihovo stvaranje. Sem toga, u peršunu ima i vitamina A i C, kao i brojnih minerala.

Upravo zbog prisustva pomenutog B 12 vitamina se preporučuje konzumirati čaj od peršuna za smirivanje, a uz to on i pročišćava krv, pa se u tom smislu može koristiti za poboljšanje imuniteta.

Pored već pomenutih vitamina, peršun sadrži i gvožđe, kao i magnezijum i kalcijum, ali i mangan i bakar, te druge minerale i hranljive sastojke.

Kako se priprema čaj od svežeg peršuna

Nije potreban naročit trud da biste pripremili čaj od svežeg peršuna. Dovoljno je da lišće ove biljke potopite u vrelu vodu i pokrijete posudu. Nakon par minuta će voda dobiti zelenu boju, a vas čaj pripremljen od svežeg peršuna će biti spreman za upotrebu.

Vrlo je važno i da odaberete zdravu biljku, pa se u tom smislu preporučuje da peršun, koji želite da koristite za pripremu čaja ima lišće tamno zelene boje, a nikako žućkaste.

A u zavisnosti od toga zbog čega želite da koristite tako pripremljen čaj od peršuna će zavisiti i koliko puta dnevno bi trebalo da ga konzumirate. Vrlo je važno da o tome vodite računa, jer se ovaj čaj koristi i za detoksikaciju.

Čaj od peršuna za bakterije

Postoje indicije da je ovaj čaj odličan borac protiv bakterija. Baš zato se preporučuje kao jedno od boljih prirodnih sredstava za jačanje odbrambenih snaga organizma. A prvenstveno se preporučuje čaj od peršuna za bakterije koje postoje u urinarnom traktu.

Mnogi stručnjaci čak preporučuju osobama, koje imaju kamen ili pesak u bubregu, te koje otežano mokrenje, to jest kod kojih je ustanovljena urinarna infekcija, da konzumiraju na predviđeni način ovaj čaj.

Međutim, moramo naglasiti i to da se čaj od peršuna za bakterije ne priprema samo od lišća te biljke. Naime, preporučuje se da se pomešaju koren peršuna, zatim stablo i lišće, pa da se sve to lepo usitni i od toga priprema čaj.

Čaj od svežeg peršuna za mršavljenje

Ukoliko želite da koristite čaj od svežeg peršuna za mršavljenje, dobro je da ga kombinujete uz sok od limuna. Opšta je preporuka da kura u tom slučaju traje pet dana, posle čega mora da postoji propisana pauza. A ta pauza podrazumeva period od 10 dana, nakog čega možete sprovesti još jednu kuru, opet u trajanju od pet dana.

Čaj od peršuna za izbacivanje tečnosti

Samim tim što ima uticaja na rad urinarnog sistema, odnosno bubrega najpre, preporučuje se i konzumirati čaj od peršuna za izbacivanje tečnosti.

U tom slučaju se osim lista, konzumira i koren i seme ove biljke za pripremu čaja. Nakon što ih izmešate u istoj količini, potrebno je da konzumirate u toku dana najviše pola litre čaja, mada je poželjno da količina bude i manja.

Obično se na pola litre vode preporučuje pet kašika prethodno pripremljene mešavine korena, semena i lista peršuna. Postupak pripreme je nešto drugačiji, te bi trebalo da nakon što voda provri i ubacite predviđenu količinu dobijene smese, ostavite da vri još par minuta, a zatim i da čaj od peršuna za izbacivanje tečnosti poklopite i ostavite desetak minuta da odstoji.

Valjalo bi da dobijenu količinu čaja rasporedite na tri šolje, pa da ih u gutljajima konzumirate u toku dana.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...