Generic filters
Exact matches only

Čaj od kukuruzne svile njegovi zdravstveni benefiti

Narodna medicina posebno ističe delotvornost sveže kukuruzne svile, koja sadrži masno i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove.

Ima i hlorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalijuma i mangana.

Spremljena u obliku čaja, predstavlja jedan od najjačih prirodnih diuretika.

Čaj se sprema tako što se kašičica svile prelije vrelom vodom, ostavi pet minuta da odstoji, procedi i pije.

Ispijanjem ovog čaja, u toku 24 sata, za nekoliko puta se može povećati količina izlučene mokraće i to bez štetnih posledica. Ovo je naročito bitno kod bolesti gde sakupljanje vode ima nepovoljno dejstvo na organizam.

Na ovaj način se organizam oslobađa viška fosfora i belančevina, što znatno umanjuje reumatične tegobe, tegobe kod gihta koje su praćene bolovima u zglobovima, a u dobroj meri smanjuje i otoke nogu.

Čaj od kukuruzne svile smanjuje i sve grčeve bubrega. Ukoliko se koristi duže vreme rastvara kamen i izbacuje pesak iz bubrega.

Pomaže i kod oboljenja mokraćnih puteva, upale bešike, eliminiše umanjeno lučenje mokraće i pomaže kod noćnog mokrenja.

Redovno uzimanje ovog čaja pospešuje cirkulaciju, štiti krv i olakšava rad jetre.

Zbog izraženog diuretskog dejstva, čaj od kukuruzne svile pomaže i u skidanju kilograma. Naravno, uz odgovarajuću dijetu i vežbe.

Recept za pripremu i konzumiranje čaja

Čaj se sprema tako što se jedna kašičica dobro osušene kukuruzne svile prelije se šoljom vrele, ali ne i ključale vode, ostavi nekoliko minuta i procedi. A onda se na svaka dva do tri sata uzima po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja. Ukus može da se popravi jedino limunom.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...