Generic filters
Exact matches only

Zdravstvene prednosti čaja od đumbira

Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina u svetu. Ima neobičnu aromu, ali je svi gotovo odmah prepoznajemo.

gg 2

Đumbir ima odlična lekovita svojstva, zbog čega bismo ga svakako trebali svakodnevno konzumirati, a nema boljeg načina od pripreme ukusnog čaja.

Čaj od đumbira se koristi za ublažavanje raznih tegoba, a dodatni sastojci kao što su med, limun ili pomorandža mogu poboljšati ukus čaja, ali i njegovu lekovitost.

Ublažava mučninu

Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od đumbira jeste ublažavanje mučnina. Šoljica čaja pre putovanja može sprečiti mučninu i povraćanje. Čaj od đumbira je odličan i za trudnice koje imaju problema s jutarnjim mučninama. Bez straha popijte šoljicu čaja od đumbira čim osetite prve znakove mučnine.

Smanjuje količinu stresa

Čaj od đumbira ima umirujuće delovanje na telo i um. Može smanjiti količinu stresa i ublažiti napetost. Samo jedna šoljica čaja može značajno poboljšati raspoloženje. Ostavlja osećaj svežine i smirenosti duže vreme. Kada ste pod stresom, nemojte posegnuti za nezdravim oblicima opuštanja, već popijte šoljicu čaja od đumbira koji dokazano smanjuje količinu kortizola u telu.

Poboljšava cirkulaciju

Vitamini, minerali i aminokiseline u đumbiru će pospešiti cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od nastanka bolesti srca. Đumbir će sprečiti nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Olakšava menstrualne tegobe

Čaj od đumbira sa smeđim šećerom se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. Žene koje pate od jakih menstrualnih grčeva, mogu koristiti tople obloge s čajem od đumbira. Umočite peškir u topli čaj i stavite na stomak. Ubrzo ćete primetiti kako se mišići opuštaju, a bol smanjuje.

Pospešuje probavu

Čaj od đumbira će značajno ubrzati rad probavnog sistema i pospešiti apsorpciju hranjivih materija. Takođe će smanjiti nadutost uzrokovanu brzim jedenjem i prejedanjem. Čaj od đumbira će regulisati apetit.

Ublažava migrene

Đumbir je jako učinkovit kod ublažavanja migrena. Jedna šoljica čaja od đumbira će značajno smanjiti hroničnu upalu u telu, koja je vodeći faktor rizika od nastanka migrena.

Ublažava simptome artritisa

Đumbir ima odlično protivupalno delovanje, a topli oblozi čaja od đumbira će ublažiti bolove u zglobovima koje uzrokuje artritis.

Pospešuje plodnost

Đumbir se u drevnoj kineskoj medicini koristio kao afrodizijak. Takođe postoje verovanja da povećava mušku plodnost. Neka istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija đumbira povećava koncentraciju spermatozoida i pomaže kod erektivne disfunkcije.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...