Čaj koji ubrzava gubitak viška kilograma

Zeleni čaj je bogat antioksidansom epigalokatehin-3-galat, poznatiji kao EGCG.

Antioksidansi štite ćelije i molekule od štete koju mogu uzrokovati slobodni radikali. Ova grupa sastojaka pojačava metaboličku aktivnost koja može sprečiti nakupljanje kilograma, ali može i pomoći u održavanju težine. Ta komponenta može pojačati termogenezu – način na koji telo koristi energiju za grejanje pa može smanjiti apetit.

Jedno istraživanje otkrilo je da je ekstrakt zelenog čaja povećao sagorevanje kalorija za četiri odsto. Treba napomenuti da zeleni čaj sadrži i kofein. Redovno konzumiranje zelenog čaja može poboljšati fizičke performanse zahvaljujući sposobnosti kofeina da pretvara masne kiseline iz tkiva u energiju.

Koliko zelenog čaja trebate piti?

Većina studija pokazala je da dve do pet šoljica zelenog čaja mogu imati izuzetno pozitivne učinke na zdravlje srca i smanjenje rizika od dijabetesa, a takođe mogu pomoći i u mršavljenju. Ipak, metabolizam nije isti kod svih.

Zbog velike količine antioksidansa i protivupalnih svojstava, zeleni čaj može biti koristan za ishranu, ali neće vas magično učiniti mršavima. Možete dodati i đumbir, ruzmarin ili origano jer su i te namirnice izuzetno bogate antioksidansima.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...