Generic filters
Exact matches only

Čaj koji popravlja imunitet i snižava krvni pritisak

Napitak egzotičnoga mirisa i zavodljive arome bogat je flavonoidima i njegova uloga je u oporavku organizma velika. 

hibbb

Od većine popularnih biljnih čajeva razlikuje se prepoznatljivom crvenom bojom, kiselkastim ukusom i velikom količinom vitamina C. Limunska kiselina čini ga osvežavajućim čajem, a jedan je od onih koji ne sadrži kofein. Ovaj čaj sadrži čak trinaest aminokiselina, od kojih je šest izuzetno važno za naše telo i zdravlje. Osim vitamina C, bogat je gvožđem i sadrži flavonoide, enzime, eterična ulja i voćne kiseline.

Zdravstvene prednosti i lekovita svojstva

Hibiskus vam može popraviti imunitet i poboljšati opšte stanje organizma. U slučaju prehlade, kašlja, upale grla i gripe odličan je izbor, a istovremeno je odlično osveženje i tokom vrućih letnih dana. Pomaže i kod stomačnih problema, posebno u slučaju zatvora, jer deluje kao laksativ. Može poslužiti i kao diuretik, pa je tako dobar za one sa bubrežnim i srčanim problemima. Pomaže i kod poremećaja cirkulacije, nesanice, površinskih rana i osvežava dah. Zbog velike prisutnosti flavonoida, čaj od hibiskusa potpomaže detoksikaciju organizma, štiti jetru, ubrzava rad metabolizma i poboljšava rad štitne žlezde.

Snižava krvni pritisak

Rezultati istraživanja sprovedenog u SAD-u, sugerišu da čaj napravljen od ekstrakta cveta hibiskusa može da bude od pomoći u tretiranju blage i umerene hipertenzije tj. povišenog krvnog pritiska. Naime, nakon četiri nedelje ispitivanja, dijastolni (donji) pritisak je smanjen za skoro deset jedinica kod 79 odsto osoba koje su svakodnevno konzumirale čaj od hibiskusa (oko pola litra), i 84 odsto osoba koje su uzimale lekove protiv hipertenzije. Sistolni (gornji) pritisak je takođe opao za 7,2 milimetra .

Komentari
Loading...