Budite uvek zdravi uz aroniju

Aronija je bogata vitaminima C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P.

 

Ova zdrava bobica u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa. Zbog toga je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija pa i teških metala.

Sve sastojke koje je aronija stvorila da bi sebe sačuvala od insekata, gljivica, bakterija i virusa, a koji se jednom rečju nazivaju fitoncidi ili biljni antibiotici, čovek unosi u svoj organizam i koristi blagodeti prirode.

Aronija pomaže kod jačanja imunog sistema te je dobra hrana ili lek za decu i sportiste. Usporava procese starenja i ima antiseptičko dejstvo. Ovakvim sastavom aronija predstavlja hranu i lek koji umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti, kao što su karcinom debelog creva, neaktivna jetra, kardiovaskularne bolesti, hronična zapaljenja, gastro problemi. Moguće je da antioksidanti pomažu u lečenju svih hroničnih bolesti, kao što su kanceri, srčana oboljenja…

Napravite sami sirup od aronije. Sve što vam je potrebno je:

  • 2 kg bobica aronije
  • 800g šećera
  • litar vode
  • 1 sveže isceđen limun
    Priprema:

Šećer i vodu sipajte u jednu šerpu I stavite na ringlu dok ne provri uz postepeno mešanje. Kada voda provri, dodajte 2 kg svežih bobica aronije. Mešajte konstantno sve dok smesa ne počne da kuva. Dok mešate sirup, pritiskajte bobice da bi se iz njih oslobodilo što više soka. Onda kada dostigne tačku ključanja, potrebno je da držite još par minuta šerpu na ringli. Nakon toga sklonite šerpu sa ringle i ostavite da se ohladi.

Dobijenu smesu procedite i vratite na šporet da još jednom prokuva. Nakon poslednjeg vrenja, skinite sa ringle i u sirup od aronije dodajte jedan isceđen limun. Sve ovo dobro promešajte i dobijeni sirup sipajte u staklene flaše. Flaše dobro zatvorite. Ovaj zdravi napitak čuvajte na tamnom i hladnom mestu i konzumirajte po potrebi. Sirup razblažite sa malo vode.

Foto pixabay
Autor/Izvor karkucnile
Komentari
Loading...