Bubrežni kamenci narušavaju zdravlje kostiju

Novo istraživanje američkih naučnika ukazuje na to  da bubrežni kamenci mogu povećati rizik od nastanka fraktura kostiju.

kammee

Naučnici su upoređivali nivo rizika kod 50000 osoba koje su najmanje jednom u životu imali bubrežni kamenac, u odnosu na 500000 osoba koje nikada nisu imale bubrežni kamenac.

Rezultati su pokazali da osobe, koje su imale bubrežni kamenac, imaju veći rizik od nastanka fraktura kostiju, u odnosu na one koje nikada nisu imale bubrežni kamenac.

Nivo rizika uveliko zavisi od starosti i pola. Žene su te za koje se pokazalo da imaju veći rizik od nastanka fraktura, u odnosu na muškarce.

Bubrežni kamenci se formiraju kada je u telu povišen nivo minerala, naročito kalcijuma, koji se počinje nakupljati u urinu. Taj kalcijum od nekuda mora doći, a dolazi iz kostiju.

Nivo koštane mase s godinama počinje da opada, a oko od 30 godina se to smanjenje počinje drastično ubrzavati. Upravo zbog toga imate veći rizik od nastanka fraktura kostiju u tridesetima.

Dobra vest je da je rizik od fraktura najveći tek nekoliko godina nakon nastanka bubrežnog kamenca, što znači da imate relativno dovoljno vremena da napravite sve što možete za prevenciju

Komentari
Loading...