Brusnica – prirodan lek i antibiotik

Ukusna i osvežavajuća brusnica (Vaccinium macrocarpa), po mišljenju zapadnih stručnjaka, predstavlja najzdravije voće u prehrambenom lancu.

 

ll

I tradicionalna medicina joj odaje priznanje jer malo koja biljka ima tako jako antibiotsko delovanje. Izuzetno je bogata vitaminom C, koji joj daje specifičan, kiselkast ukus.

Osim vitamina C, sadrži i veliku količinu vitamina A, minerala, celuloze i mnogobrojnih hranjivih materija. Može se jesti sveža, suva, smrznuta, a najčešće se konzumira kao sok.
Istraživanja su pokazala da tri čaše dnevno povećavaju nivo antioksidansa i dobrog holesterola (HDL), tako da se smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova za čak 40 %.

Hipurična kiselina iz ove biljke deluje kao prirodni antibiotik, s izraženim delovanjem protiv gljivica. Antocijanini i proantocijanini pomažu u obnavljanju ‘elija, koje su odgovorne za čulo vida. Zahvaljujući minimalnoj količini šećera, snižava glukozu u krvi i preporučuje se dijabetičarima.
U narodnoj medicini, brusnica se koristi za lečenje urinarnih infekcija.

Izuzetno je važna za žene, jer čak 60 posto dama makar jednom u životu ima taj problem. Infekcije mokraćnih kanala su vrlo uporne, pa se kod trećine pacijentkinja opet jave u godinu dana posle izlečenja. A posebno su im sklone starije osobe, trudnice, žene u menopauzi i postmenopauzi, oboleli od dijabetesa …

Naučna istraživanja su pokazala da kondenzirani tanini u brusnicama sprečavaju ulazak bakterija u urinarni trakt, bešiku i bubrege. A ako su već dospele unutra, sok od brusnica sprečava njihovo lepljenje za zidove urinarnog trakta, zbog čega ih urin bolje izbacuje iz organizma.

Ono zbog čega je brusnica postala pravi hit među evropskim potrošačima je uspešno delovanje na najčešću i najnezgodniju bakteriju – ešerihiju koli.

Za brusnicu se tvrdi da je izuzetno učinkovita i protiv bakterije Helicobacter pylori, koja je u najvećem postotku kriva za pojavu čira na želudcu.

Ali da bi se bakterija u potpunosti eliminisala treba svakodnevno, više meseci, da se pije njen sok. Smanjuje i broj bakterija u usnoj šupljini, tako sprečava zubni plak i upalu desni. Dokazano je da ima i antikancerogena svojstva, sastojci u njoj suzbijaju rast ćelija raka i njihovo širenje u organizmu.

Kod brusnice nije samo lekovit plod, već i list. U narodnoj medicini se koristi za podizanje imuniteta. Kašičica izmrvljenog suvog lista prelije se s 2 dl vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji pet do deset minuta. Procedi se i pije odmah, dok je svež.

Osvežavajući sok od brusnice

Tri kilograma svežih brusnica ubacite u litru vode i kuvajte dok im korica ne ispuca. Zatim ih ispasirajte, a sok procedite kroz gazu ili cediljku. Dodajte 250 g šećera, kuvajte dve minute i neprestano skidajte penu. Vreo sok ulijte u zagrejane flaše, ostavite da se ohladi i pijte.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...