Bronhitis

BRONHITIS – je upala sluzokože bronhija koje spaja grlo i traheju s plućima. Kada su upaljene bronhije, prolazak vazdušne struje koja dospeva u/iz pluća je otežan i tada iskašljavate veliku količinu sluzi (sekret).

bron

Mnogi ljudi ne obraćaju dovoljno pažnje na bronhitis, sve dok nije daleko otišao. Često se dešava da su pluća onda, kad se čovek obrati lekaru, već ozbiljno obolela.

Akutni bronhitis ne daje osnov za brige. Često je to komplikacija posle prehlade. Karakteriše ga povećana temperatura, kašalj, iskašljavanje.

Akutni bronhitis može da bude opasan po život deteta slabog zdravlja ili odraslog čoveka koji boluje od emfizema ili srčanih oboljenja.

Hronični bronhitis – kada se radi kašlju ili iskašljavanju, koji traju nekoliko meseci i ponavljaju se svake godine i sve su dugotrajniji posle svake prehlade zimi.

Kašalj obično nije težak, napadan, jači je ujutru i uveče nego preko dana, jači je po vlažnom i hladnom vremenu nego kad je topao i suv period. Možemo ga pogrešno dijagnostikovati kao «kašalj pušača».

Hronični bronhitis je gotovo uvek posledica preteranog pušenja. Drugi uzrok je zagađenje vazduha. Većina obolelih živi u gradovima gde zagađen vazduh predstavlja ozbiljan problem.

Bolest se postepeno prikrada, «dolazi na vrhovima prstiju». Često i ne primećujete da se količina sluzi i trajanje kašlja povećavaju iz godine u godinu, i, na kraju krajeva, remisija skoro nikada ne nastaje, a oboljenje može da dovede do nastanka emfizeme.

 

Autor: Milka Orlić

 

 

Komentari
Loading...