Brinite o svojoj koži

Pravo je vreme da obratite pažnju na eventualne promene na koži. Ukoliko je potrebno obavite pregled kod dermatologa i isključite rizične promene kao što su rizični mladeži i neke vrste tumora kože. Takve promene uklanjanju se u celini hiruškom metodom i obavezno šalju na patohistološku analizu.

Najveći broj promena na koži su ipak dobroćudne prirode i uglavnom predstavljaju estetski problem.

398030_nada-diva--foto-nadadiva-rs_f

– Uklanjaju se brzo i efikasno, u samo jednom tretmanu uz pomoć radiotalasne metode. Metoda je bezbedna, bezbolna, sa minimalnom traumom tkiva i brzom epitelizacijom ranice – kaže dr Nada Radulaški, vlasnica Poliklinike Nada Diva iz Novog Sada.

Neke od češćih promena
FIBROMI: Meki peteljkasti izraštaji u boji kože ili tamnije pigmentovani, različite veličine od 1 do nekoliko mm, pojedinačni ili veoma brojni.Najčešće se viđaju na koži vrata, pazuha, ispod grudi,ali i bilo gde na koži. Imaju tendenciju rasta i rasejavanje i mogu se povrediti uvrtanjem peteljke pa se preporučuje njihovo uklanjanje.

SEBORIČNE KERATOZE: Viđaju se u većem broju kod starijih osoba oba pola u vidu ovalnih pločica hrapave i ljuspaste površine žućkasto smeđe do tamne boje, ponekad praćene i svrabom.

LOJNE CISTE: Uglavnom su na licu,kod masnije kože,kao male bele ciste ispunjene sebumom,imaju sklonost recidivima.

KSANTELAZME: Beličaste pločice koje predstavljaju očvrsle naslage masnoće na koži očnih kapaka.

ANGIOMI: Dobroćudni izraštaji krvnih sudova u vidu tačkastih i papuloznih izdignutih promena jarko crvene boje,krvare prilikom povrede.Najčešće srećemo tzv. senilne angiome kod starijih osoba. Poseban oblik je paukoliki mladež (spider naevus) sa centralnim angiomom od kog se zrakasto širi mreža proširenih kapilara.

VIRUSNE BRADAVICE: Izazvane su virusima,češće su i brojnije kod osoba sa smanjenim im unitetom,viđaju se na šakama,stopalima licu,a poseban oblik polnih bradavica viđa se u anogenitalnoj regiji. Infektivne su, mogu se preneti sa jedne osobe na drugu a i sa jednog dela tela na drugi.

Veliki broj dobroćudnih promena na koži estetske prirode može se uspešno tretirati laseroterapijom u jednom ili više ponovljenih tretmana. Tretmane laserima treba uraditi pre sunčanog letnjeg perioda jer nije preporučljivo neposredno izlaganje suncu kože tretirane laserom.

 

nadadiva.rs

Komentari
Loading...