Evo za šta sve možete da koristite brezu

U tekstu koji sledi predstavljamo vam za šta je sve dobro da koristite brezu.

bre

Breza je zaista lekovita na razne načine. Od njenog lišća ili pupoljaka priprema se čaj, tačnije rečeno uvarak (prelivanje biljke vrućom vodom, bez kuvanja).

Brezin čaj je fantastičan diuretik koji pomaže kod bolesti mokraćnog sistema, reume i gihta, a zbog diuretičkih svojstava učinkovit je i protiv celulita.

Takođe,čajni uvarak breze koristi se za ublažavanje kašlja, prehlade, gripe, bronhitisa, upale pluća, upale sinusa te za snižavanje povišene telesne temperature i ublažavanje glavobolje.

Breza se preporučuje za bolju probavu, za regulisanje krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi, te za bolji rad jetre i žuči. Pijenje čaja pomaže i za zaceljivanje rana te ublažavanju kožnih upala..

Lekovite kupke i oblozi

Od brezine kore pripremaju se lekovite kupke koje pomažu kod raznih kožnih tegoba. Lek za oštećenu i bolesnu kožu su i oblozi od svežeg brezinog lišća, koji pomažu i kod reume i gihta.

Čaj i sok od brezinog lista odlična su prirodna kozmetika jer ujednačuju ten (pomažu protiv sunčanih pega), jačaju kosu, uravnotežuju vlasište i uklanjaju perut.

Sok od breze- Dar prirode za zdravlje
Komentari
Loading...