Bore

Bore su posledica promena u kolagenu, proteinu koji predstavlja vlaknasti deo kože. Kolagen je ono što nas drži. On zauzima oko jedne trećine ukupnih proteina u organizmu i 70% vezivnog tkiva.

woman showing by index finger the wrinkles on her  forehead

Mlada koža i vezivno tkivo sadrže uglanom elastični ili rastvorljivi kolagen , koji, shodno tome, može da absorbuje vlagu i da bubri. Ovaj stalni proces vlaženja i bubrenja doprinosi da mlada elastična koža izgleda glatko i mekano. Ali, izlaganjem suncu, pušenjem i postepenim starenjem, dolazi do oksidativnih oštećenja kože. Ova oštećenja su iste prirode kao ona koja se javljaju na gvožđu koje rđa. U organizmu, ovaj hemijski proces dovodi do stvaranja nerastvorljivog kolagena , koji je neelastičan, ne može dobro da absorbuje vodu i ne bubri. Gubitkom elastičnosti i vlage, dolazi do stvaranja brazda i bora, posebno na delovima izloženim suncu – licu, vratu i nadlanicama.

Mnoga komercijalna hidratantna sredstva prodaju se uz reklamu da obnavljaju rastvorljivi kolagen i podmlađuju kožu tako što omogućavaju ćelijama kože da apsorbuju više tečnosti i otklanjaju bore. Veliko je pitanje da li ova sredstva deluju ili ne i zato bi, pre nego što potrošite čitavo bogatstvo na neki od tih proizvoda, trebalo da isprobate neke prirodne metode.

Zelena apoteka za bore

Većina prirodnih sredstava protiv bora bazira se na antiosidansima i supstancama za omekšavanje. Antioksidansi su supstance koje otklanjaju slobodne radikale, visokoreaktivne molekule kiseonika koji izazivaju oštećenja ćelija. Supstance za omekšavanje predupređuju suvoću tako što vlaže kožu i čine je elastičnom. Evo nekoliko prirodnih sredstava koja mogu da se pokažu kao korisna:

Divlji kesten

677t

Testirajući 65 biljnih ekstrakata, japanski naučnici otkrili su 7 koji su pokazali dovoljno antioksidansnih svojstava da bi mogli da deluju protiv stvaranja bora. Četiri od njih, koje verovatno možete da pronađete, jesu divlji kesten, hamamelis, ruzmarin i žalfija.

Šargarepa

678t

je bogata vitaminom A, a nedostatak ovog vitamina dovodi do suve kože i boranja. Šargarepa takođe sadrži i antioksidans betakarotin. Preporučuje se da se pojede jedna ili dve šargarepe dnevno.

Kakao

679t

Glavna supstanca koja se koristi pri spravljanju losiona za kožu i kozmetičkih preparata, kakao puter predstavlja omiljeno sredstvo protiv bora koje dr Albert Leung, stručnjak za farmakognoziju, rado preporučuje.

Postoji još jedna slična tropska susptanca za omekšavanje kože, a to je kokosovo mleko.

Krastavac

680t

Hladan, vlažan krastavac ima dugu tradiciju kao sredstvo za umirenje opekotina, uključujući i opekotine od sunca i sprečavanje stvaranja bora. Krastavci su jeftiniji i verovatno isto tako korisni kao i mnoga komercijalna hidratantna sredstva.

Ruzmarin

681t

Još jedan snažan antioksidans. Japanski istraživači indetifikovali su ruzmarin kao moćno sredstvo za sprečavanje i uklanjanje bora.

Badem

682t

Bademovo ulje se sve više probija u svetu kozmetike i parfema. Koristi se kao sredstvo za omekšavanje kože a utrljavanjem u kožu sprečava i usporava nastanak bora.

Avokado

683t

Prijatnog mirisa, ulje avokada je sredstvo za omekšavanje kože, posebno korisno ljudima sa suvom kožom.

Ricinus

684t

Ricinusovo ulje je čest sastojak šminke. To je očigledno sredstvo za omekšavanje kože, i da nije od koristi, verovatno bi davno bilo odbačeno.

Vinova loza

685t

sadrži AHK, supstance koje pomažu da se sa lica oljušte mrtve ćelije kože.

Maslina

686t

Maslinovo ulje, kao sredstvo za omekšavanje kože, moglo bi da bude blagotvorno u usporavanju boranja.

healthclub.rs

Komentari
Loading...