Generic filters
Exact matches only

Boravak u prirodi smanjuje želju za pušenjem i alkoholom

Osobe koje imaju pristup zelenim površinama ili žive blizu njih ređe su sklone pušenju ili nastavku pušenja, pokazalo je novo britansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Social Science & Medicine”.

Rezultati studije sprovedene među 8.000 Britanaca dovode u vezu blizinu i pristup zelenim površinama sa smanjenom verovatnoćom da će osoba postati pušač i većom verovatnoćom da će se uspešno osloboditi ove loše navike.

Studija je pokazala da je kod osoba koje su pušile uočena 12 odsto veća šansa da će prestati da puše ako žive u blizini zelenih površina.

Rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Plimutu, Eksiteru i Beču nisu se izmenili ni kada je u obzir uzet socio-ekonomski status učesnika i njihovo rizično zdravstveno ponašanje.

Ranije studije istih naučnilka pokazale su da i sam pogled na prirodu i zeleni krajolik smanjuje želju pojedinaca za alkoholom, cigaretama i nezdravom hranom.

Postoje i raniji dokazi po kojima posmatranje prirode smanjuje nivo stresa i povećava dobrobit pojedinca.

Autori studije ističu da je reč o prvom istraživanju koje eksplicitno dovodi u vezu “veći udeo zelenih površina u okruženju sa smanjenjem nezdravog načina života”, rekla je Sabin Pal, koautorka studije i specijalista za urbanu i ekološku psihologiju na Univerzitetu u Beču.

Ona i njene kolege veruju da bi povećanje broja zelenih površina moglo da preraste u delotvorniju strategiju javnog zdravstva i znatno doprinese smanjenju broja pušača u društvu.

Foto Pixabay
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...