Generic filters
Exact matches only

Bolovi u grudima! 5 razloga zašto mogu da se jave

Bolovi u grudima mogu da se jave na primer zbog upale pluća ili neke druge bolesti, ne nužno zbog srčanog udara.

Ali pošto je taj veoma ozbiljan, dobro je da znamo razliku između jednih i drugih.

 

Kada većina nas pomisli na srčani udar, prva stvar koja nam pada na pamet je bol u grudima.

To je definitivno jedan od znakova srčanog udara, ali postoje i drugi uzroci za bol u grudima.

Uvek je najbolje pozvati i posetiti svog ličnog lekara, pogotovo ako već imate problema sa srcem, ali možemo pogledati i neke druge razloge koji stoje iza bolova u grudima.

 

Gorušica

Čest razlog za bol u grudima ili prsima, pored već pomenutog i veoma očiglednog, je takođe gorušica ili opšti problemi sa želucem.

Ako imamo dijagnostikovan neki želudačni problem, gastritis, probleme sa gorušicom ili opšte probleme sa kiselinom u želucu, tup bol najčešće se javlja i u prsima.

U svakom slučaju, još jednom naglašavamo da simptome i znake srčanog udara treba shvatiti ozbiljno i u slučaju da osećamo da imamo problema sa srcem, uvek i odmah pozvati hitnu pomoć, ali pitanje da li je razlog u srcu ili u našem želucu, možemo rešiti jednostavno – ako se situacija smiri nakon uzimanja lekova za želudac, razlog nije u srcu.

 

Pankreatitis

Upala pankreasa, žlezde koja se nalazi odmah iza želuca, uzrokuje bolove upravo u stomaku, ali se mogu proširiti i do grudnog koša, zbog čega možemo pomisliti na srčani udar.

Obe situacije zahtevaju lečenje, zato je dobro da u slučaju upale pankreasa, a posebno u slučaju srčanog udara, posetimo svog lekara koji će nakon pregleda i slika znati postaviti tačnu dijagnozu.

napad panike
FreePik

Napad panike

Ako ste skloni  opštoj panici ili imate dijagnostikovanu socijalnu fobiju, onda znate da su ubrzan rad srca, znojave dlanove i opšti neprijatan osećaj opšti znaci koji prate ovakva stanja.

Problem je što su svi navedeni simptomi simptomi kako napada panike tako i srčanog udara.

Ako imate panični poremećaj, zamolite lekara da proceni vaše srčano zdravlje, tako da sledeći put kada se desi napad panike, znate šta da radite.

Ako tokom ovakvog napada ne znate šta se dešava, posetite lekara.

 

Kostohondritis

Kostohondritis je upala hrskavice koja povezuje naše rebra sa našim grudnim košem.

Bol pri dubokom udahu može biti veoma oštra i bolna. Iako može biti prisutna na obe strane, obično je na jednoj strani lošija.

 

Rana na želucu

U vezi sa prethodnom tačkom, prilično čest razlog za bol u grudima je i čir na želucu.

Na portalu TheHealthy tvrde da bilo koja bolest koja se tiče organa od usta do želuca može biti uzrok boli u grudima, ali najčešći razlog pored srčanih problema je upravo problem sa želucem.

Ako niste sigurni, uvek i u svakom slučaju posetite svog lekara, jer samo on može postaviti tačnu dijagnozu i proceniti situaciju!

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...