Generic filters
Exact matches only

Bolovi u desnom delu stomaka mogu imati različite uzroke

Bolovi u desnom delu stomaka mogu imati različite uzroke. Poznavanje organa koji se tamo nalaze može nam pomoći da što bolje opišemo svoje tegobe lekaru.

 

Uzrok abdominalnog bola obično se određuje prema tome gde tačno osećamo bol. On može biti na levoj ili desnoj strani, kao i u gornjem ili donjem delu trbušne šupljine.

Uzrok bola na desnoj strani stomaka, koji može biti dugotrajan i blag ili naglo ubadan, ponekad je teže razlučiti, jer se tamo nalazi veći broj organa.

Zato je važno spomenuti lekaru sve moguće faktore, od trajanja i jačine bola, tačne lokacije bola, do mogućih pratećih simptoma, kao što su povraćanje ili gubitak apetita.

Uzroci bola u gornjem desnom delu trbušne šupljine

Pluća: Bol u gornjem desnom delu trbuha može u retkim slučajevima biti uzrokovan problemima sa plućima ili plućnim tkivom.

To može biti posledica upale pluća ili upale plućne maramice (pleuritis). Simptomi obično uključuju otežano disanje i kašalj.

 

Jetra: Jetra su organ koji ima ključnu ulogu u metabolizmu i obavlja različite druge funkcije, što znači da su izložena različitim poremećajima u radu.

Oboljenja jetre, za koja je najveći krivac i dalje prekomerno konzumiranje alkohola, obično prate simptomi kao što su zatvor, žutica, groznica, mučnina i iscrpljenost.

 

Žuč: Bol u gornjem delu trbušne šupljine, tik ispod rebara, može biti posledica žučnih kamenaca ili upale žučne kese.

U takvim slučajevima bol osećamo u talasima i obično posle obroka. Uz to, obično se javlja i povraćanje.

 

Dvanesterac: Dvanesterac je prvi i najkraći deo tankog creva, u koji prelazi uneta hrana koja se meša sa žučnom kiselinom i enzimima za varenje pankreasa.

Bol koja se obično javlja nakon jela najčešće je posledica čira ili upale dvanesterca, a simptomi obično uključuju osim bola i podrigivanje i osećaj nadutosti.

 

Bubrezi: Kada su uzrok problema u trbušnoj šupljini bubrezi, bol će se osetiti u gornjem delu i prilikom pritiska ili blagog udarca po leđima putovaće ka genitalijama.

U takvim slučajevima može biti reč o bubrežnim kamencima ili upali mokraćnih puteva, koja je napredovala od bešike ka bubrezima, što se takođe može videti u čestom, otežanom i peckavom izlučivanju mokraće, u kojoj može biti prisutna krv.

Čest simptom upale bubrega je i nadutost u donjem delu stomaka.

slepo crevo
FreePik

Uzroci bola u donjem desnom delu trbušne šupljine

Slepo crevo: Slepo crevo se nalazi na prelazu iz tankog u debelo crevo. Do upale dolazi kada nastane blokada, što uzrokuje zastoj sluzi, koju bakterije pretvaraju u gnoj.

Zbog poremećenog protoka može doći do delimičnog odumiranja zida, što uzrokuje da slepo crevo pukne i sadržaj se izlije u trbušnu šupljinu, što može biti opasno po život i zato je ključno da upalu prepoznamo na vreme.

Kod upale slepog creva bol se prvo oseća kod pupka, a zatim napreduje ka donjem desnom delu stomaka.

Upalu slepog creva možete prepoznati i po simptomima kao što su povišena telesna temperatura, povraćanje, mučnina, nedostatak apetita i zatvor ili proliv.

 

Ženski reproduktivni organi: Veoma čest uzrok bola u donjem desnom delu stomaka kod žena su ginekološkog porekla.

Važno je razlikovati kada je reč o već poznatim bolovima tokom menstruacije ili ovulacije i kada postoji sumnja na ozbiljnije ginekološke probleme, među koje spadaju vrtnja jajnika, pucanje ciste, endometrioza, sindrom policističnih jajnika, upala reproduktivnih organa ili ektopična trudnoća.

U ovim slučajevima hitan je pregled kod ginekologa.

 

Drugi uzroci bola na desnoj strani trbušne šupljine

Pored već pomenutih uzroka, bolovi na desnom delu stomaka mogu biti uzrokovani i problemima sa tankim ili debelim crevom, trovanjem hranom, hernijom, istegnutim mišićem ili gasovima.

U svakom slučaju, što pre posetite lekara.

 

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...