Generic filters
Exact matches only

Bolni sindromi u lumbalnom delu kičme

Bol u leđima je veoma čest u svakoj populaciji.

Verovatno nema čoveka koga ponekad nisu bolela leđa.

Nažalost mnogo je onih koji često imaju bolne faze u leđima ili su ti bolovi stalni i nikad ili retko prestaju. Pacijenti tada obično dobijaju informaciju od lekara da boluju od lumbago, išijasa, spondiloze, skolioze, reume leđa ili nečeg sličnog.

Ustvari ove dijagnoze uopšte nisu precizne, ali su u blažim slučajevima dovoljne da se sprovede lečenje (upotreba analgetika sa ili bez fizikalnog tretmana).

Ukoliko bolovi i pored ove terapije ne prolaze ili se često ponavljaju potrebno je odrediti tačan uzrok bola. Nikada ne boli cela kičma ili sve ono što se vidi na snimku već uvek jedna ili nekoliko struktura u formi tačaka bola, često prečnika oko 1 cm.

Svaka regija tela, a pogotovo leđa imaju veliki broj mogućih izvora bola. Dobro poznavanje anatomije bola omogućava da se tačno odredi koja struktura boli jer se tek onda može delovati specifično na nju, a ne na cela krsta.

Naprimer običan, isti bol u krstima kod različitih pacijenata može imati poreklo u 30-ak različitih struktura koji zahtevaju različito lečenje.

Često na početku bolesti dominiraju tzv. miofascijalni bolovi. Bolovi u leđima nastaju zbog upale, grča ili pritiska u brojnim mekim tkivima npr. mišićima, ligamentima, kapsulama zglobova i pripojima ovih struktura, nervima,…

Nastajanje ovih bolova je povezano sa nepravilnim držanjem, traumama, slabim mišićima koji drže posturu. (duboki mišići oko kičme, mišići leđa i trbuha,…), stalnim opterećenjem kičme (prekomerna telesna težina, opterećenja na poslu, nepravilni pokreti saginjanja i dizanja tereta, tokom sportskih aktivnosti,…).

Takođe bolest može početi i u okviru raznih reumatskih bolesti ili nakon povreda.

Tegobe vezane za kičmeni stub su česte u bolestima koje napadaju veći broj organa npr. sistemske autoimune bolesti, osteoporoza, neke bolesti krvi, maligne bolesti, bolesti koje duže vreme dovode do smanjenog kretanja,….

Mnoge bolesti okolnih organa mogu izazivati bol koji imitira bolesti kičmenog stuba (bubrezi, materica, jajnici,…).

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...