Bolji rezultati lečenja karcinoma zahvaljujući ciljanoj terapiji

Bolji rezultati lečenja karcinoma zahvaljujući ciljanoj terapiji

68

Hiljade pacijenata sa karcinomom pluća u odmakloj fazi koji nosi poseban disfunkcionalan gen mogu da imaju bolje rezultate lečenja zahvaljujući ciljanoj terapiji umesto tradicionalne hemoterapije, tvrde istraživači sa Dana-Farber instituta za istraživanje karcinoma i tim međunarodnih saradnika.

U ispitivanju pacijenata sa karcinomom velikih ćelija pluća u čijim ćelijama tumora se nalazio abnormalni gen ALK, u proseku je prošlo 7,7 meseci pre nego što se bolest pogoršala, u poređenju sa 3 meseca za pacijente koji su primali tradicionalnu hemoterapiju. Pacijenti lečeni krizotinibom su takođe imali bolji kvalitet života od onih lečenih standardnom hemoterapijom. Ovi rezultati su objavljeni u onlajn izdanju časopisa New England Journal of Medicine.

,,Ova studija pokazuje vrednost testiranja tkiva karcinoma pluća na poremećaj gena ALK, i ističe potencijal karcinom genomike za ciljane terapije za svakog pacijenta’’, kaže jedan od autora studije, dr Pasi A. Jane, direktor Lou centra za torakalnu onkologiju na Dana-Farber institutu za istraživanje karcinoma. ,,ALK sada postaje drugi abnormalni gen koji možemo sa uspehom da napadnemo kod karcinoma pluća lekovima koji ne podrazumevaju hemoterapiju.’’ Karcinomi pluća sa prvim takvim genom, EGFR, sada se leče EGFR inhibitorima pre hemoterapije.

Glavna autorka studije je dr Elis Šo iz Opšte bolnice u Masačusetsu.

Karcinom velikih ćelija pluća je najčešći oblik karcinoma pluća, od koga godišnje oboli oko 200.000 ljudi u SAD-u. Iako se abnormalni gen ALK pronađe samo kod oko 5 odsto tih slučajeva, to znači više od 5.000 novih pacijenata godišnje koji bi mogli da imaju koristi od terapije krizotinibom, kažu autori.

3. faza ispitivanja obuhvatila je 347 pacijenata sa karcinomom velikih ćelija pluća sa metastazama koji su već lečeni standardnom hemoterapijom. Najčešći propratni efekti vezani sa terapiju krizotinibom – poremećaj vida, gastrointestinalni problemi, povišeni enzimi jetre i oticanje nogu – bili su blagi, kaže Jane, i znatno drugačiji od umora i gubitka kose povezanih sa hemoterapijom.

Do abnormalnog ALK do kod dolazi kod karcinoma velikih ćelija pluća ne dolazi mutacijom (promenom u poretku DNK unutar gena). On nastaje usled poremećaja hromozoma, gde dolazi do izmene njihove stukture.

Krizotinib je agens koji za cilj ima glavne enzime u ćelijama po imenu kinaze, koje su kod karcinoma često abnormalne. Originalno napravljen da blokira MET kinazu, kasnije je otkriveno da deluje i na ALK. U to vreme se nije znalo da ponekad dolazi do poremećaja ALK kod karcinoma pluća. Otkriće da dolazi do tog poremećaja kod malog procenta slučajeva karcinoma velikih ćelija pluća dovelo je do testiranja.

tvojapluca.rs

 

 

Komentari
Loading...